Afbeelding

Halsters idee wordt megaproject

Algemeen

HALSTEREN – Wat begon als een Halsters ideetje voor een fietsroute, wordt een mega-project dat van het Markiezenhof een volwassen bezoekerscentrum maakt, dat een verdronken stad opnieuw tot leven wekt en dat de Linie van de Eendracht een lint van belevenissen wordt.

Hij is er een beetje verlegen van, maar Wout Huijgens wil best toegeven dat hij trots is op de vlucht die een ideetje, dat hij in 2015 – als lid van de Dorpsraad – opperde: “Het idee was om een fietsroute aan te leggen door de Auvergnepolder, meer niet”, zegt hij, “gewoon om mensen te laten zien dat die polder meer is dan het gebied waar de Eendrachtsweg doorheen loopt.” Een mooi plan, maar ook een plan waarvoor geld nodig was. Daarom werd besloten het plan breder te trekken. Ruim 8 jaar later, om precies te zijn op donderdag 7 december 2023, maakte een presentatie in het Halsterse heemhuis hóe breed, en waar het plannetje van Huijgens uiteindelijk toe geleid heeft: met steun van de gemeenten Bergen op Zoom, Tholen en Steenbergen gaat de Alliantie Zuiderwaterlinie aan de slag met het project (Be)Leefbare Schelde. Binnen dat project wordt, met subsidie van het Europese programma “Interreg Vlaanderen-Nederland” het erfgoed in en rond de Auvergnepolder zichtbaar en beleefbaar. Hoe, dat werd uitgelegd door Anne-Wil Maris, programmamanager binnen de Zuiderwaterlinie.

Beleefpunten

Met het nodige enthousiasme, en hulp van ter zake kundige experts, vertelt zij hoe de komende jaren de verhalen over de lange geschiedenis van dit mooie gebied zichtbaar gemaakt gaan worden. Het Markiezenhof wordt als bezoekerscentrum het kloppend hart van die beleving. Claartje Rijkers, hoofd tentoonstellingen van het Markiezenhof, vertelt dat de zoektocht naar een museumbouwer reeds is gestart. Een opgestelde “kansenkaart” van de Linie van de Eendracht heeft ervoor gezorgd dat er vijf “beleefpunten” langs zijn bepaald, die de komende tijd worden uitgewerkt. Ook wordt hard nagedacht over de mogelijkheden om verdronken stad Reymerswael weer zichtbaar te maken in het landschap. Al die ambitieuze plannen moeten in 2026 realiteit zijn.

Niet alleen de wethouders van de drie deelnemende gemeenten (foto boven) kunnen niet wachten, ook Wout Huijgens kijkt uit naar het eindresultaat. “Alleen al op Halsters grondgebied zijn er zoveel plekken langs de route die de moeite waard zijn. Fort Mollegat bijvoorbeeld, of Fort Slikkenburg. Maar ook de restanten van het verdronken dorp Polre. Ja, een beetje trots ben ik wel. Als het eindresultaat zo mooi wordt als het hier vandaag werd voorgesteld, dan heb ik veel zin om op de fiets te stappen.”

Wout Huijgens is trots op de vlucht die zijn idee nam.
Wethouder Letty Demmers tekent namens de gemeente Bergen op Zoom voor het project.
Anne-Wil Maris aan het woord.