Drukte bij De Melanen. Baasjes en honden in het zwembad.
Drukte bij De Melanen. Baasjes en honden in het zwembad. Foto: Jolanda Hugens Kommers

Hondenparadijs voor één dag bij zwembad De Melanen

Algemeen

HALSTEREN - Eén keer per jaar wordt openluchtzwembad De Melanen omgetoverd tot een hondenparadijs. Een bruisend spektakel waar honden van alle maten en leeftijden het water in duiken – vele met een sierlijke sprongen. Andere hebben een klein duwtje in de goede richting nodig. 

Elk jaar, na sluitingstijd, is het zwembad het toneel van een vrolijke hondenplons. “Onze hondenplons is altijd een hit”, zegt Heidi Potappel, coördinator van Zwembad De Melanen. “Dit jaar is het bijzonder druk. Vorig jaar speelde de regen ons parten.”

Jake, een driejarige Jack Russell-terriër, geniet zichtbaar in het peuterbadje. “Kijk hem nu eens genieten, daar doen we het toch allemaal voor”, glundert zijn baasje Stefanie. Zij heeft, samen met haar kinderen en hond, de reis vanuit Etten-Leur gemaakt om deze unieke plons te beleven.

Voor de meeste honden is het een fluitje van een cent – ze springen vol enthousiasme in het water en hebben de tijd van hun leven. En als de honden zich vermaken, dan genieten hun baasjes ook. Alexandra uit Bergen op Zoom is samen met Ruby. Beide zijn uitgedost in hun zwemoutfits. Ruby draagt een zwemvest.

De Golden Retrievers en Labradors zijn de sterren van de show, ze bewijzen dat zwemmen in hun DNA zit en duiken vol vreugde het water in. Cona, een prachtige zwarte Labrador uit Zevenbergen, gaat zelfstandig op zoek naar zwemvriendjes. Haar baasje kijkt toe vanaf de zijlijn, terwijl het waterplezier er letterlijk en figuurlijk vanaf spat.

Ineens is het peuterbadje gevuld met schattige pups. Je ziet dat niet alle pups deze eerste ervaring leuk vinden. “Na een gezamenlijke cursus op het zwembadterrein, gaan we nu het water in. Het zijn hele nieuwe indrukken. We geven hier les en staan met een kraampje ‘Het Snuffelhoekje’”, zegt Jamie. Samen met Davilio van Hondentrainingscentrum Lianne uit Moerstraten begeleiden ze de pups en baasjes bij deze eerste waterpret.

Het is een geslaagde dag. De medewerkers van De Melanen kijken tevreden rond en lachen om de leuke taferelen die ze om zich heen zien. “We kunnen heel tevreden zijn over dit seizoen. In mei en juni hadden we natuurlijk prachtige dagen. Helaas viel de vakantieperiode wat tegen. Maar we kunnen blij zijn met ruim 27.000 bezoekers dit jaar. Het zwembad sloot op 3 september. Eind april 2024 gaan we weer open”, aldus Heidi Potappel.

Lekker spelen en ravotten bij De Melanen tijdens de hondenplons.
Sommige honden hebben geen interesse.
'Snuffelhoekje' Davilio en Jamie van HTC Lianne uit Moerstraten.
Jonge pups en de eerste ervaring met water.
Pup van 11 weken.
Hondje Ruby en Alexandra bij De Melanen
Een herder die heerlijk ligt te dobberen.