Hondenplons in Zwembad De Melanen.
Hondenplons in Zwembad De Melanen. Foto: Minervepers

De Melanen sluit topseizoen af met hondenplons

Algemeen

HALSTEREN - Zwembad de Melanen beleefde dit jaar een topseizoen dankzij een zonnige zomer, blauwalg in natuurwater en de tijdelijke sluiting van De Schelp. Zondag 1 september is de laatste dag waarop er gezwommen kan worden in De Melanen.

Waar het zwembad in een normaal jaar (2017) kan rekenen op 32.000 bezoekers, verwelkomde het buitenbad dit jaar 42.000 zwemmers. Belangrijke oorzaak van de toename is volgens zwembadmanager Walter van Krieken de sluiting van zwembad De Schelp in Bergen op Zoom. "Dit zorgde ervoor dat er veel mensen voor het eerst naar De Melanen kwamen. Zij hebben nu ontdekt hoe fijn het openluchtbad is", zegt de manager van beide baden. Hij verwacht dan ook dat deze mensen vaker terug zullen komen.

In 2018 had De Melanen 66.000 bezoekers, maar dat kun je volgens Van Krieken niet met elkaar vergelijken omdat toen de openingstijden flink waren verruimd door de spontane sluiting van De Schelp.

Hittegolf
Het warme weer van deze zomer heeft ook bijgedragen aan het topseizoen. In juli werd na bijna 75 jaar het nationaal hitterecord verbroken. Ook eind augustus werd er volgens het KNMI een record gevestigd: nog nooit eerder was er zo laat in het jaar een hittegolf. De warmte zorgde er ook voor dat de kwaliteit van natuurwater minder goed was.

Blauwalg
Blauwalg in natuurwater zorgde er voor dat veel mensen uitweken naar het zwembad. Op de drukste dagen waren er 1.500 mensen tegelijk in het zwembad aan de Langstraat in Halsteren.

Hondenplons
Zondag 1 september is de laatste dag waarop er gezwommen kan worden in De Melanen. Op woensdag 11 september wordt het seizoen afgesloten met de hondenplons. De afgelopen twee jaar vond dit overdag plaats, nu is het verplaatst naar de avonduren. Van 18:00 tot 20:00 uur zijn honden en hun baasjes welkom om de laatste plons van de zomer te nemen.