
In rol ‘53: “Geen burgerváder”
AlgemeenBERGEN OP ZOOM / HUIJBERGEN – De première van ’53 is nabij. Het spektakelstuk van De Vierschaar over de Watersnoodramp van 1953 is een spectaculaire productie die niet onderdoet voor professionele theaterstukken of musicals. De lokale acteurs en actrices zijn de kers op de taart, zoals Halsternaar Harvey Nuytemans.
De burgemeester die hij speelt in ’53 is nogal een ijdeltuit, vertelt Halsternaar Harvey Nuytemans (37): “Hij is een beetje lafhartig. Burgemeester zijn, dat vindt hij belangrijk, maar een burgerváder is hij allerminst. Zijn vrouw – die gespeeld wordt door mijn schoonzus – is één van de helden in het verhaal, zij heeft spijt dat ze voor hem gekozen heeft. Ik ben in ’53 de burgemeester van het “naastgelegen dorp”, dat zou Halsteren kunnen zijn maar het is fictief. Maar ik loop hier vaak door de polder, en dan zie ik hoe hoog het water hier gestaan heeft. Kennelijk waande men zich in die tijd veilig achter de dijken.”
Diezelfde schoonzus is verantwoordelijk voor het feit dat Harvey zich bij De Vierschaar aansloot. Toen hij haar jaren geleden zag schitteren als Sanne in De Schande van Sanne was hij verkocht: “Dat vond ik zo gaaf dat ik ook wilde meedoen. Baselius was de eerste productie waar ik zelf aan meedeed, toen was ik een jaar of 18.” Harveys betrokkenheid begon bij het ensemble – “als figurant dus, zonder tekst” – maar evolueerde naar rollen waarin hij ook tekst had: “Die ambitie had ik meteen al, daarom heb ik me rond 2010 ook aangesloten bij toneelgroep Phoenix. Ik vind het leuk om me te ontwikkelen.”
Imposant
Het optreden voor een gevulde tribune en de reacties van het publiek geven Harvey een enorme kick. “Zien hoe het publiek reageert op een stuk en op mijn rol daarin is heel gaaf”, zegt hij, “en het is ook heel imposant om voor een volle tribune te staan. Bij ’53 kunnen volgens mij zo’n 1200 mensen een plek vinden, dus dat belooft wat. Zenuwachtig ben ik niet, maar ik voel wel een soort gezonde spanning. Zoals wanneer je op het punt staat in een achtbaan te stappen.”
Interessant
Geschiedenis is iets dat Harvey enorm interesseert, en dat geeft ’53 voor hem een grote extra dimensie. “Het was erg indrukwekkend om met getuigen van de Watersnoodramp een tocht door de polder te maken”, zegt hij, “ik heb de indruk dat de Watersnoodramp sowieso lang onderbelicht is gebleven. Vroeger op school werd er ook weinig over verteld, daar ging het vooral over de Deltawerken. Mijn oom is een geboren Halsternaar, die ook de oorlog nog heeft meegemaakt. Daar vertelde hij veel en vaak over, maar over de Watersnoodramp had hij het nooit. Ik vind dat fascinerend, net als dat ik het interessant vind om me te verplaatsen in het leven van een persoon in een bepaald tijdvak.”
Sfeer
In ’53 komt de Watersnoodramp op indrukwekkende wijze tot leven, vindt Harvey. “De podiumstukken, in combinatie met de videobeelden maken het heel bijzonder”, zegt hij.
“Ik vind het zielig voor het publiek, maar als het zou regenen zou dat eigenlijk perfect bij het stuk passen. Ik hoop vooral dat we de sfeer van die tijd, en van het leed dat de Watersnoodramp heeft veroorzaakt goed weten neer te zetten. Dat verdienen de mensen die het echt hebben meegemaakt”, aldus Harvey Nuytemans.