Huijbergse Marleen de Witte speelt een bijzondere rol in spektakel '53.
Huijbergse Marleen de Witte speelt een bijzondere rol in spektakel '53.

Moeite, liefde en aandacht in ‘53

Algemeen

BERGEN OP ZOOM/HUIJBERGEN – De première van ’53 is nabij. Het spektakelstuk van De Vierschaar over de Watersnoodramp van 1953 is een spectaculaire productie die niet onderdoet voor professionele theaterstukken of musicals. De lokale acteurs en actrices zijn de kers op de taart, zoals de Huijbergse Marleen de Witte.

Ze mag dan pas 23 jaar oud zijn, een gebrek aan acteerervaring kun je Marleen de Witte niet verwijten. Ze begon haar carrière als klein meisje bij het – in elk geval in Huijbergen – wereldberoemde Krekelkoor: “Waar het vandaan komt?” vraagt Marleen zich hardop af. “Geen idee. Mijn ouders komen uit de bouw en de zorg. Mijn vader kan goed zingen, maar doet het eigenlijk nooit. Met muziek hebben mijn ouders niks, maar ik dus wel. Via Jeugdtheater Hofplein, dat toen nog een vestiging in Roosendaal had, belandde Marleen kort na haar 18e verjaardag bij de Bergse BOV: “Eigenlijk vond ik mezelf daar niet goed genoeg voor, maar bij de BOV begon het balletje voor mij echt te rollen”, vertelt ze. Marleen schitterde in de BOV-producties Oliver! En The Addams Family. Kort daarna kwam ze terecht bij De Vierschaar, waar ’53 haar debuut betekent.

Marleen spelt de rol van Mina, een ambitieuze maar straatarme, jongedame die terechtkomt in de armen van een rijke boer. Een bijzondere rol, voor Marleen: “Geen hoofdrol, maar ik zou Mina een ‘aanwezige bijrol’ noemen”, zegt ze zelf, “en de rol is superpuur.” 

 In eerdere producties voelde ik me altijd gesterkt door zang en dans maar dat is er nu niet. Het komt helemaal aan op mijn spel, op hoe oprecht ik het kan brengen. Dat voelt heel kwetsbaar, maar is ook een ontzettend mooie uitdaging. De decorbouwers van De Vierschaar verdienen trouwens ook een compliment, alles is zo ontzettend mooi gemaakt. De muziek van Arjan van Tricht geeft het geheel een extra dimensie, de manier waarop hij de muziek weet vorm te geven bij een scène is echt schitterend.”

Dat Marleen ‘53 een indrukwekkend stuk vindt is wel duidelijk. Dat komt vooral ook door de historie waar het verhaal om draait. “’53 vertelt verschillende verhalen over mensen die de Watersnood meemaken, en het feit dat het zo echt is maakt dit misschien wel de meest imposante productie waarin ik tot nu toe gespeeld heb. De Watersnoodramp was een enorme tragedie, maar mijn personage wordt ook uitgehuwelijkt om voor haar broertje en zusje te kunnen zorgen. Stel je voor dat dat je overkomt, daar moet je toch niet aan denken? En het is nog niet eens zo heel lang geleden. Ik hoop echt dat ‘53 helpt om mensen wijzer te maken over de gebeurtenis en de tijd waarin die gebeurde, maar ik hoop ook dat we de magie die wij zelf voelen als we naar een theatervoorstelling gaan op het podium kunnen brengen. We steken er allemaal heel veel moeite, aandacht en liefde in.”