Gierzwaluwkasten aan de Bachstraat. (Foto: Ger van Laarhoven).
Gierzwaluwkasten aan de Bachstraat. (Foto: Ger van Laarhoven). Foto: Ger van Laarhoven

Wat voor kast is dat?

Algemeen

HALSTEREN - Steeds vaker kom je ze tegen. Ook in Halsteren zie je steeds vaker van die “vogelhuisjes” her en der aan de muur hangen. Maar wat zijn dat eigenlijk voor kast-jes?

Die kastjes zijn vaak al dan niet tijdelijk, opgehangen om beschermde insecteneters een huis te bieden wanneer er bijvoorbeeld een sloopproject gaat beginnen. Het meest bekende geval hier in Halsteren is wellicht wel het Sint Elisabeth gasthuis waar je een heleboel van die platte kastjes achter het hek ziet hangen, met name kasten voor vleermuizen. Maar dat is niet de enige plek waar je ze tegenkomt! Je kunt ze bijvoorbeeld ook vinden in de Rode Schouw en aan de Buurtweg.

De gierzwaluw gebruikt een andere kast die je bijvoorbeeld aan de topgevel op de hoek van de Bachstraat kunt vinden. Brede kasten met een kleine invliegopening met grote aantallen bij elkaar. Overigens is het plaatsen van dit soort kastjes geen garantie dat de soort hiervan gebruik maakt.

Het is te simpel om te denken dat hiermee de dierenpopulatie gered is. Er zijn meer factoren die hier van belang zijn en de natuur zit soms complex in elkaar.

Helaas kom je de kasten minder tegen dan ik zou verwachten, maar er wordt met deze kastjes in ieder geval wel iets gedaan om de natuur een handje te helpen.

Vleermuiskasten aan de Gasthuisstraat in Halsteren.