Bianca Jonkers bij haar deelkast in Lepelstraat.
Bianca Jonkers bij haar deelkast in Lepelstraat. Foto: Dennis van Loenhout

Deelkast helpt waar nodig

Algemeen

LEPELSTRAAT – In moeilijke tijden help je elkaar een handje als dat nodig is. Dat is niet vanzelfsprekend, maar dat zou het wel moeten zijn. Dus zette de Lepelstraatse Bianca Jonkers een deelkast naast haar woning, waar mensen die het nodig hebben allerlei dingen kunnen uithalen. Mensen die het kunnen missen worden uitgenodigd de kast weer aan te vullen: “Zo help je elkaar, en dat voelt goed”, vindt Bianca.

Inflatie, prijsstijgingen, torenhoge energierekeningen: de last op de huishoudportemonnee is nog nooit zo groot geweest en steeds meer mensen voelen die pijn. Letterlijk, soms zo letterlijk dat ze hun kinderen zonder ontbijt naar school moeten sturen, of zich moeten afvragen of Sinterklaascadeautjes er dit jaar wel in zitten. Dat steekt, ook bij de Lepelstraatse Bianca Jonkers (48): “Ik ben nogal impulsief”, vertelt ze, “en toen ik een paar weken geleden op social media wéér een oproep las van iemand die voedingsmiddelen nodig had omdat ze geen geld meer had om haar kinderen te eten te geven, besloot ik om een deelkast op te zetten. Mijn man begreep eerst niet wat ik bedoelde, maar hij heeft gezorgd dat de kast op een prachtige plek staat.”

In de kast staan voedingsmiddelen, verzorgingsproducten en andere nuttige zaken. Ze zijn bedoeld voor iedereen die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen. “Er wordt al massaal gebruik van gemaakt”, zegt Bianca, “vaak in de avonduren, omdat mensen zich toch een beetje schamen. Dat is nergens voor nodig, ik ben juist blij dat ze de stap durven zetten. Dat ouders in een positie komen waarin ze geen geld hebben om hun kinderen eten te geven, of om Sinterklaascadeaus te kopen is te gek voor woorden. Dat mensen dan om hulp vragen is terecht, en als ik kan, dan help ik. Daarom deze deelkast!”

Sinterklaasfeest

Om de deelkast te vullen heeft Bianca allerlei bedrijven benaderd, helaas vaak zonder resultaat. Ze is voornamelijk afhankelijk van particulieren, maar die blijken juist weer heel vaak bereid te helpen. “Alles is welkom”, zegt Bianca, “alles wat mensen kunnen missen kan gebruikt worden om iemand uit de nood te helpen. Het enige dat we vragen is om bij voedingsmiddelen die worden geschonken goed op de houdbaarheidsdatum te letten, die mag natuurlijk niet verstreken zijn. En nu Sinterklaas eraan komt is vooral speelgoed ook welkom. Alles wat nog heel en mooi is, zien we graag terug in de deelkast. Kinderen verdienen een mooi Sinterklaasfeest!”

Wie wat wil schenken aan de deelkast kan zijn producten zelf achterlaten in de kast, of contact opnemen met Bianca via 06-15592344. En natuurlijk roept Bianca mensen op geen misbruik te maken van de deelkast: “Mensen hebben het zo moeilijk, en het worden er steeds meer. Laten we alsjeblieft aan hen denken en ze helpen. Als ik zie en hoor hoe vaak de kast gebruikt wordt, dan is het echt heel hard nodig.”