METO zaterdag 2
METO zaterdag 2

De voetbalzondag is heilig, maar hoelang nog?

Algemeen

HOOGERHEIDE – Prijzen aan de meet. Lang gekoesterde promotiewensen gaan hier en daar in vervulling, soms moet men noodgedwongen het sportieve hoofd buigen. Zover niets nieuws onder voetbalzon. Het seizoen 2022-2023 is echter van een extra dimensie voorzien. Met het herstel van de ‘piramide’ voor ogen lanceerde de nationale voetbalbond revolutionaire maatregelen. Een aanpak waar niet iedereen van gecharmeerd is…

De KNVB spreekt over scheefgroei door ondermeer de verschuiving in speeldag van de zondag naar de zaterdag. In de West-Brabantse contreien maakten de toch zondagclub als MOC1917, Steenbergen, Alliance, SC Welberg, Lepelstraatse Boys die overstap naar de zaterdag. Door deze terugloop op zondag blijven er aan de onderkant van de piramide weinig teams over, met niveauverschillen en meer reisafstanden tot gevolg. Op de zaterdag stijgt het aantal teams en is juist behoefte aan een goede vierde én vijfde klasse. Maar ook in de rest van de klasse-indelingen zijn verbeteringen noodzakelijk voor meer regionale competities in de top, een betere aansluiting naar de Hoofdklasse en meer spanning en gelijkwaardigheid op alle niveaus. Men hoopt de kwaliteit van de wedstrijden, de reistijden, derby’s en dus het spelplezier te verbeteren. 

Traditioneel

“Ik ben sceptisch. Het doel van de KNVB is om de reisafstand korter te maken en meer derby’s te creëren. Ik ben bang dat daar in de Vierde en Vijfde klasse niets van terecht komt. Sterker nog, de reisafstanden naar Zeeland alleen maar toenemen. Persoonlijk ben ik in de toekomst voorstander van de combinatie van het zaterdag- en zondagvoetbal. Ook voor het niveau waar ODIO op voebalt en niet alleen voor de hoger divisies, zoals men het nu voor ogen heeft. Dit betekent dat alle verenigingen uit de regio in één klasse terecht komen. En dan voetbalt men op zaterdag of zondag. Speel je tegen een traditionele zaterdagvereniging, dan is zowel uit als thuis de speeldag op zaterdag. Staat de derby met METO op het programma, dan behoort ook de zondag tot mogelijke speeldag. Vooralsnog is er bij ODIO nooit sprake van een overstap naar het zaterdag geweest. Bij ons houden ze er op zaterdag allemaal goed rekening mee dat er op zondag gepresteerd moet worden. Al lukt dat niet altijd even goed”, knipoogt Roger Withagen, voorzitter van ODIO.

Zolang het mogelijk is blijft ook in Hoogerheide het zondagvoetbal nog overeind. METO-voorzitter Fon van Zunderd: ”Het zaterdagvoetbal wint meer en meer terrein en misschien dat we op gegeven moment een keuze moeten maken. Als de tijd daar is zullen we toch met de zusterverenigingen uit de Zuidwesthoek een gemeenschappelijk standpunt in moeten nemen. Voorlopig blijft de vlag op zondag in top.”

Gasten

WVV’67-preses Erwin van den Heuvel: ”In het verleden hebben we even een lager seniorenelftal op zaterdag gehad. Als er behoefte vanuit de leden komt of dat de KNVB ons dwingt, dan zullen we er serieus over nadenken. Belangrijk is dat we dan gemeenschappelijk optrekken en niet als enige club vooruitlopen op de rest.”

In Putte was recent nog een zaterdagteam actief. “Onze insteek is op zondag te blijven acteren. We beseffen echter dat verschuiving de toekomst heeft. Veel jonge ‘gasten’ gaan op zaterdagavond uit en wille vandaag de dag op zondag geen verplichtingen hebben of gaan liever werken”, licht Grenswachters-voorzitter Daniël Janssens toe. 

Vivoo houdt vooralsnog nog vast aan de zondag. “Zolang we nog over slechts één speelveld beschikken is verschuiving naar de zaterdag plan-technisch een lastig verhaal. Hopelijk komen we na de renovatie van het sportpark iets ruimer in de mogelijkheden te zitten”, besluit Vivoo-leidsman Rob de Rond.

METO zaterdag 2

Voor METO zaterdag 2 was en is ook volgend seizoen de keuze makkelijk. Bij de jonge mannen, van wie alleen Stijn Dammer ooit zijn opwachting in METO 1 maakte, is er door werk, school en uitgaan geen ambitie en dus behoefte om op zondag te spelen. Leider David Trieller:  ”Het team is vanuit de jeugd via JO19 naar de JO23 doorgegroeid. Daarna hebben we het verzoek tot deelname aan de zaterdagcompetitie bij METO neergelegd. Ondanks wat bezwaren stemde men uiteindelijk toch toe. Dit seizoen was een leerjaar. Er wordt qua voetbal, inzet en mentaliteit bij senioren iets meer gevraagd. Toch zijn we nergens weggespeeld en staan veilig in de middenmoot. Volgend jaar stoten we door!”

Daar het team nog in juniorenshirts acteerde klopte men met het oog op volgend seizoen aan bij Anytime Fitness in Hoogerheide. Niet toevallig de sportschool waar sterspeler Matthew van der Leun werkt en de rest van het team sport. Wie goed doet, wie goed ontmoet!