De wethouders Demmers en Remery met samensteller Janus van der Zande.
De wethouders Demmers en Remery met samensteller Janus van der Zande. Foto: Dennis van Loenhout

Lof voor Watersnoodboek

Algemeen

HALSTEREN - Op vrijdag 27 januari werd het eerste exemplaar van het boek “De Watersnoodramp in beeld” van Heemkundekring Halchterth uitgereikt aan de Bergse wethouder Letty Demmers en haar Steenbergse collega Maurice Remery. 

Demmers toonde zich lovend over het boek: “Met dit boek heeft de heemkundekring een meer dan waardevolle bijdrage geleverd aan de geschiedenis. Niet alleen de lokale geschiedenis, maar de geschiedenis van heel Nederland.”

Op de avond waarop het eerste exemplaar van het boek “De Watersnoodramp in beeld” werd uitgereikt aan wethouders Demmers en Remery opende Heemkundekring Halchterh ook haar tentoonstelling over de Watersnoodramp en de meedogenloze wijze waarop die huishield in Halsteren en omgeving. Voorzitter Anton van Oost merkte dat het Brabantse leed tijdens de Watersnoodramp nog door teveel mensen wordt vergeten, toen hij gebeld werd door de NPO: “Men wist niet eens dat de Watersnoodramp hier in Brabant zo’n 300 slachtoffers heeft gemaakt, en dat Halsteren tot de hardst getroffen plaatsen behoort.” Juist daarom is het boek wat de Heemkundekring maakte zo belangrijk, stelt wethouder Letty Demmers. In het boek toont samensteller Janus van der Zanden foto’s van woningen en situaties in Halsteren en omgeving tijdens de Watersnoodramp, met daarnaast foto’s van dezelfde plekken zoals ze er nu uitzien. “Door dit boek kunnen mensen zich inbeelden hoe verschrikkelijk het was, hoe de Watersnoodramp de streek veranderd heeft. Door hun huizen te tonen krijgen de slachtoffers bovendien een menselijk gezicht. Normaal is een boekpresentatie een feestelijke gebeurtenis, maar ik sta hier met een dubbel gevoel, omdat de aanleiding van dit boek een enorme ramp is. Toch moet erover verteld blijven worden, zeker omdat de generatie die het meemaakte vaak niet gemakkelijk erover praat. Mijn man was ten tijde van de ramp vijf jaar oud. Hij ging met zijn ouders kijken bij Vogelenzang, om te zien wat er gebeurd was. Het beeld van de koeien die daar in het water lagen draagt hij al zijn hele leven met zich mee. Het was een enorme ramp, en dit boek brengt de omvang ervan uitstekend in beeld.”

Janus van der Zande toont de Steenbergse wethouder Remery zijn boek.
De wethouders krijgen de primeur: zij bekijken de tentoonstelling als eerste.