Groep 8 van school De Rode Schouw krijgt in Samarbete uitleg over de Watersnoodramp.
Groep 8 van school De Rode Schouw krijgt in Samarbete uitleg over de Watersnoodramp. Foto: Mariska Wildeman

Programma’s Herdenking 70 jaar Watersnoodramp

Algemeen

HALSTEREN - LEPELSTRAAT - Op woensdag 1 februari zal er uitgebreid stil gestaan worden bij de fatale Watersnoodramp in 1953, waarbij 63 mensen in Halsteren en 15 in (parochie) Lepelstraat verdronken in de polders bij deze dorpen. 

Op 1 februari worden de ramp en de slachtoffers, waarvan het jongste nog geen jaar oud, worden herdacht. 

Lepelstraat: In de ochtend is er een Herdenkingseucharistieviering in Lepelstraat die om 10.30 uur aanvangt en wordt voorgegaan door pastoor Hans de Kort en Vicaris Paul Verbeek. Muzikale ondersteuning is van het Antoniuskoor. Sprekers zijn burgemeester Frank Petter, Betsy de Kock en Maarten van Eekelen. Aansluitend op de viering vertrekken de aanwezigen in processie naar het kerkhof. Het koperensemble van Harmonie Antonius speelt toepasselijke muziek. Kinderen uit groep 7/8 van basisschool De Wegwijzer dragen bloemstukken die gelegd worden op het monument op het kerkhof. Na afloop van de herdenking is er koffie/thee in De Til naast de kerk en kunnen verhalen gelezen worden van nabestaanden van de watersnoodramp op panelen achter in de kerk.   

Halsteren: In Halsteren is er ‘s middags om een oecumenische dienst in de St. Quirinuskerk. Om 13.30 uur is het verzamelen bij de Martinuskerk, alwaar de stoet vertrekt naar het Watersnoodmonument naast het oude Raadhuis. Hier wordt een krans gelegd namens de Werkgroep 70 jaar Herdenking Watersnood. Om 14.15 uur begint de dienst in de Quirinuskerk met voorgangers Lenie Robijn en Ds. Hans de Bie. Sprekers zijn onder anderen burgemeester Petter, de Commissaris van de Koning Ina Adema en de dijkgraaf van het waterschap. Voor elk slachtoffer van de ramp wordt een kaarsje aangestoken. Na de dienst volgt de kranslegging op de begraafplaats achter de kerk bij het Watersnoodmonument. Na de plechtigheid is er gelegenheid elkaar te ontmoeten. De Werkgroep Herdenking hoopt dat velen de dienst bijwonen of zullen volgen op Zuidwest TV, Omroep Brabant of YouTube. 

Wandeling: In het voorjaar zal op zondag 16 april een wandeling plaatsvinden door de Auvergnepolder. Start is om 10.00 uur bij het Watersnoodmonument naast het oude Raadhuis. Er is een korte en lange variant van de wandeling. Er zijn folders gemaakt, eveneens van een fietsroute langs de monumenten. 

Boek en tentoonstelling: Heemkundekring Halchterth heeft een boek samengesteld met als titel ‘Toen en nu’ met foto’s van de situatie in 1953 en van nu. Dit boek wordt op vrijdag 27 januari gepresenteerd in heemhuis Hof van Ram en aangeboden aan wethouder Letty Demmers. Dan wordt ook de tentoonstelling geopend die op 28 en 29 januari en op 4 en 5 februari is te bezoeken; zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.

Scholen: Voor de leerlingen uit groep 7/8 van de basisscholen is een project in elkaar gedraaid met bezoek aan Samarbete. Verhalen uit een schoenendoosproject worden gebundeld.