Samensteller Janus van der Zande met het boek.
Samensteller Janus van der Zande met het boek. Foto: Dennis van Loenhout

Een boek vol antwoorden

Algemeen

HALSTEREN – Het is inmiddels 70 jaar geleden, maar in Halsteren en omstreken is de Watersnoodramp nog lang niet vergeten. In het boek “De Watersnoodramp in beeld” verzamelde Heemkundekring Halchterth beelden van de watersnoodramp, en plaatste die naast foto’s van de huidige situatie. 

Initiatiefnemer Janus van der Zande noemt het boek een antwoord op de vraag die hij heel vaak hoort als hij foto’s van de ramp toont: “Waar is dit?”

Hij werd geboren op 1 oktober 1953, dus Halsternaar Janus van der Zande maakte de Watersnoodramp zelf niet mee. Toch is hij gefascineerd door de ramp, de nasleep ervan en die impact die het achterliet op Halsteren en omgeving: “Ik ben al 30 jaar lid van de fotoclub van Heemkundekring Halchterth, dus de beelden van Halsteren tijdens de Watersnoodramp ken ik maar al te goed. Pas als je de plekken op die foto’s in het heden bekijkt kun je zien hoe onvoorstelbaar groot de ramp was. Dat kun je je gewoon niet voorstellen. Er zijn verhalen van hele gezinnen die omkwamen, van kinderen van grote gezinnen die in één klap wees werden. Je kunt je niet voorstellen hoe erg dat is. Die beelden, maar ook dat gevoel, moeten bewaard blijven. Die zijn ontzettend belangrijk, ook om ons te realiseren hoeveel er sinds de Watersnoodramp gebeurd is om ons veilig te houden.”

Sinds 2013 verzorgt Van der Zande presentaties over de Watersnoodramp bij de Heemkundekring. Hij merkt dat de belangstelling daarvoor groter is dan voor welk ander onderwerp dan ook. Bovendien viel hem nog iets op: “Als ik foto’s van de ramp toon vragen heel veel mensen: “Waar is dit?” Zeker jongeren vragen zich dat af. Die vraag werd de basis voor het boek dat we uitgeven voor de 70e herdenking van de Watersnoodramp. Bij ons ontstond het idee om een fotoboek te maken, met foto’s uit 1953 naast foto’s van dezelfde plek in het heden. Foto’s zeggen vaak veel meer dan woorden, de enormiteit van de ramp is nauwelijks onder woorden te brengen, maar wordt heel duidelijk als je het contrast met het heden ziet.”

Het idee van Heemkundekring Halchterth werd omarmd door de gemeente Bergen op Zoom, de gemeente Steenbergen, de Mastboom Brosens-stichting en de Halsterse Verbeekstichting, die het project subsidieerden. Van der Zande is vol lof over de redactie die hem hielp om het boek samen te stellen: “Zij hebben een prachtprestatie geleverd”, zegt hij, “Arian Kommers en Trudy van Linden hebben met hun kritische blikken gezorgd voor prachtige teksten. Joop van Elzakker heeft een geweldige lay-out gemaakt en heel veel oude foto’s toonbaar gemaakt en mijn vrouw Heleen heeft me gesteund als ik het niet meer zag zitten. Zonder hun hulp was dit boek er nooit gekomen.”

Op vrijdagavond 27 januari neemt wethouder Letty Demmers het eerste exemplaar van “De Watersnoodramp in beeld” in ontvangst in het Halsterse Heemhuis. Een dag later opent de tentoonstelling die de Heemkundekring inrichtte rond de Watersnoodramp in het Heemhuis. Het boek kost 18,95 euro en is te bestellen via www.heemkundekring.com