Team Stijn: Dennis, Anouk, Arjan en Jeroen, met Stijn en Lieke.
Team Stijn: Dennis, Anouk, Arjan en Jeroen, met Stijn en Lieke. Foto: Dennis van Loenhout

Team Stijn gaat diabetes te lijf

Algemeen

HOOGERHEIDE – Stijn is 8, hij heeft diabetes type 1 en diabetes is stom, want daardoor kan hij niet zomaar een ijsje of een snoepje eten, dan moet hij zichzelf eerst insuline inspuiten. En insuline spuiten is niet leuk. Maar lopen is leuk: samen met papa Arjan, mama Anouk, vrienden Dennis en Jeroen, zusje Lieke en vriendjes Daan, Ivan, Lynn en Femm loopt Stijn op zaterdag 14 mei de New York Mini Marathon. Niet de snelste tijd, maar de hoogste opbrengst voor het Diabetesfonds is het doel.

Wat Stijn gebeurde, gebeurt jaarlijks enkele duizenden kinderen in Nederland: van de ene op de andere dag kreeg hij diabetes type 1. “Domme pech”, zeggen zijn ouders Arjan en Anouk Oerlemans, “en hoewel hij dapper is, is het ontzettend zielig. Als je een dagje weg bent met je kinderen, en ze willen een ijsje, dan moet Stijn eerst insuline spuiten, en dat is niet fijn. Door zijn diabetes kan hij niet zo spontaan leven als zijn leeftijdsgenootjes. Voor ons is het een constante zorg, we moeten 24 uur per dag en 7 dagen per week in de gaten houden hoeveel koolhydraten hij binnenkrijgt en zorgen dat zijn bloedsuikerspiegel op peil blijft. Toen Stijn zijn diagnose kreeg werden we allemaal in het diepe gegooid. Gelukkig worden we goed begeleid door het ziekenhuis.”

Het Diabetesfonds zet zich in voor betere behandelingen voor diabetespatiënten en hoopt de ziekte uiteindelijk helemaal te kunnen genezen. “Ze maken een kunst-alvleesklier”, zegt Stijn, “als ik die zou krijgen hoef ik nooit meer te spuiten en kan ik altijd ijsjes eten.” Helaas is die behandelmethode nog geen realiteit. Om geld in te zamelen organiseert het Diabetesfonds onder andere de New York Mini Marathon in Rotterdam, een sponsorloop van 4,2, 10,5 of zelfs 21 kilometer in de stijl van de beroemdste marathon ter wereld, die in de Big Apple. Toen Anouk ervan hoorde wist ze meteen dat ze mee wilde doen: “Hardlopen deden we al regelmatig”, zegt ze, “dus hoe mooi zou het zijn om met hardlopen iets te kunnen doen voor Stijn en zijn ziekte?” Arjan liet zich overhalen, Anouks broer Maikel ook, net als vrienden Dennis van Loon en Jeroen Rockx: team Stijn was geboren.

Niet alleen begonnen Anouk, Arjan, Dennis, Maikel en Jeroen keihard te trainen, ze gingen vooral aan de slag met het werven van sponsors. Arjans vader, transportondernemer Willem Oerlemans, besloot zijn netwerk aan te spreken om zijn zoon en kleinzoon te kunnen helpen. Inmiddels is de teller van Team Stijn de 18.000 euro al ruim gepasseerd, maar nog steeds zijn donaties meer dan welkom. Zelf loopt Stijn op 14 mei ook. Niet de halve marathon, zoals zijn vader en moeder, maar de Kidsrun, van 420 meter. “Hardlopen kan ik wél”, zegt Stijn, “ik denk dat ik harder loop dan papa en mama.” Voor Anouk en Arjan en de rest van Team Stijn is het geen wedstrijd, maar is het vooral de opbrengst die telt: “Het zal wel even afzien worden, maar we gaan genieten van de loop, en van de gedachte dat we dit kunnen doen, voor Stijn en voor al die andere kinderen die diabetes hebben. Die verdienen elke euro!” Doneren? https://www.newyorkminimarathon.nl/team/team-stijn