Rob Jiskoot treft als nieuwe directeur meteen een goede mix aan op De Dobbelsteen.
Rob Jiskoot treft als nieuwe directeur meteen een goede mix aan op De Dobbelsteen. Foto: Dennis van Loenhout

Dobbelsteen heeft nieuwe directeur

Algemeen

HOOGERHEIDE – Openbare basisschool De Dobbelsteen heeft een nieuwe directeur. Het is niet de missie van Rob Jiskoot om dingen te veranderen op zijn nieuwe school. Wel is het zijn passie om kinderen een zo goed mogelijke kans te geven. Die passie zoekt hij ook bij zijn collega’s: “Als je passie en plezier in je werk kunt combineren, dan volgt de derde P – die van ‘prestatie’ – vanzelf”, is zijn overtuiging.

Als inwoner van Kruiningen kent Rob Jiskoot (57) Hoogerheide vooral van fietstochtjes die hij regelmatig maakt met zijn vrouw en twee pleegzoons. De geboren Barendrechter werkte jarenlang in het speciaal onderwijs in Rotterdam en was de afgelopen jaren directeur van een basisschool in Vlissingen. Hoogerheide noemt hij een “verademing”: “Hoogerheide is een mooi dorp, dat fris en levendig overkomt. En de Dobbelsteen is een mooie school, in een prachtig, nieuw gebouw waar ik meteen een goede mix van rust, gezelligheid en enthousiasme aantrof. Op mijn eerste werkdag werd ik door alle kinderen toegezongen op het plein, en toen ik ze vroeg om stil te zijn zodat ik wat kon zeggen was het ook meteen stil. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt! Het zegt dat hier op school rust heerst, en dat het met de veiligheidsbeleving wel goed zit.”

De komende weken wil Jiskoot zijn nieuwe school beter leren kennen. Hij wil gesprekken voeren met zijn nieuwe collega’s, kennismaken met de ouders en vooral veel tijd doorbrengen in de klassen om te zien hoe het staat met de motivatie en betrokkenheid van de Dobbelsteen-leerlingen. “Kritiek geven wil ik niet, maar ik ben wel heel benieuwd wat de sterke punten zijn van deze school, en hoe we het plezier in en de trots op wat we doen nog verder kunnen versterken”, zegt Jiskoot. “Ik zorg ook dat ik elke ochtend bij het hek sta om de leerlingen te verwelkomen, en in de paar dagen dat ik hier werk heb ik al wat mooie gesprekken met ouders gehad. Voor hen wil ik vooral benaderbaar zijn, zodat ze me weten te vinden als het nodig is.”

Plezier en trots borgen, en bouwen aan de uitbreiding daarvan, dat is de ambitie van Rob Jiskoot voor zijn school, zijn collega’s en zijn leerlingen. “Zo zit mijn hele loopbaan in elkaar”, zegt hij. “Ik begon op een basisschool, stond voor een internationale schakelklas, werkte in de spijbelopvang en stond jarenlang in het LOM-onderwijs, wat nu SBO is. Daar heb ik mooie dingen kunnen doen, voor bijzondere leerlingen. Naarmate ik langer werkte merkte ik dat ik meer behoefte had om invloed te hebben op het beleid, om nog meer voor kinderen te kunnen doen en de kansen die ik zie voor ze te kunnen benutten. Zo ben ik directeur geworden. Kansen creëren en benutten, dat doe ik ook voor onze pleegkinderen, die hebben allebei een flinke rugzak. Mijn oudste pleegzoon was niet goed op school, hij volgde onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen. Toen mijn kettingzaag het niet deed liet ik hem die nakijken en hij wist ‘m feilloos te repareren, iets wat mij nooit was gelukt. Dat leidde tot een stage bij een technisch bedrijf, en inmiddels is hij in vaste dienst bij een hovenier. Hij is reuzetrots en ik ook. Dat gevoel van trots gun ik ook de Dobbelsteen en haar leerlingen. Ik heb zin in mijn taak hier!”