Tour de France 2020
Tour de France 2020

Tour de France 2020

Algemeen

HALSTEREN - Zaterdag 29 augustus begon editie 107 van de belangrijkste wielerwedstrijd van het seizoen; De Tour de France. Startplaats was de fameuze badplaats Nice. Twee maanden later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Maar door het corona-virus werd deze Ronde verzet naar augustus / september. Aan het vertrek stonden 22 ploegen van 8 renners.

Lijstje met afwezige favorieten opmerkelijk groot. En dat door diverse oorzaken. Zoals; niet geselecteerd door te slecht vormpeil. Denk aan Chris Froome & Geraint Thomas (beide van Ineos-Grenadier). Blessures door valpartijen. Voorbeelden; Fabio Jakobsen, Steven Kruiswijk, Tim Wellens etc.. Andere renners en teams kozen voor de Giro of Vuelta. Of coureurs die zich richten op de klassiekers in oktober 2020. In 4 maanden tijd proberen een heel seizoen te rijden is in feite niet te doen. Zeer verregaande maatregelen om corona buiten de karavaan te houden. Geen publiek bij start en finish. Geen huldigingen, geen rondemissen! Geen officiële persconferenties, Bij bergen is beperkt aantal toeschouwers toegestaan. Elke ploeg verblijft in apart hotel. Besluit; na 2 vastgestelde corona-besmettingen van renners en/of medewerkers in 1 team binnen 1 week moet deze ploeg de Tour verlaten. Wel recht op 2 nieuwe testen. Tour-directeur Christian Prudhomme heeft alle toeschouwers ZEER VRIENDELIJK MAAR DRINGEND VERZOCHT om overal langs de route MONDKAPJES te dragen.

Deze Tour kent in totaal 21 etappes. Veel klimwerk en slechts 1 individuele tijdrit. En dat is nog een klimtijdrit ook. Deze wordt op de voorlaatste dag verreden. Kan daarmee de beslissing brengen in deze Ronde. Slechts 7 Nederlandse coureurs van start in Nice. Te weten; Tom Dumoulin & Robert Gesink (beiden Jumbo-Visma). Team Sunweb met sprinter Cees Bol en debutant Joris Nieuwenhuis in de ploeg. Verder Wout Poels (Bahrain-McLaren), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Dylan van Baarle (Ineos-Grenadier). Sinds 2007 geleden dat er zo weinig vaderlandse renners actief waren in de Tour. Hoogtepunt was 1989 toen er 30 Nederlandse coureurs aan de start verschenen. In die dagen/jaren waren er ook 3 echte Nederlandse teams! "Mooi was die tijd" zong Corry Konings ooit toepasselijk.

Uitslagen & bijzonderheden eerste etappes; Etappe 1 Nice Moyen Pas-Nice start & aankomst op de beroemde Promenade des Anglais. Overvloedige regenval en groot aantal valpartijen. Renners neutraliseerden zelf wegens gevaar de koers. Sprintzege alsmede 1e Gele Truidrager Noor Alexander Kristoff (UAE Emirates), 2e Mads Pedersen (Trek-Segafredo) en 3e Cees Bol (Sunweb). Uitvallers; John Degenkolb, Philippe Gilbert & Rafael Valls.

Etappe 2; meteen het hooggebergte in. Col de la Colmiane en Col de Turini, beide van de 1e categorie. Daarna volgde nog de Col de l'Éze van 2e categorie. Een te zware opgave voor sprinters en gele truidrager Kristoff. De dagzege in Nice ging naar Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) voor Marc Hirschi (Sunweb) & Adam Yates (Mitchelton-Scott). Nieuwe drager van het geel werd Julian Alaphilippe. Hij kende dat kleinood nog heel goed uit de Tour van vorig jaar. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) werd verrassend 6e. Val Tom Dumoulin gelukkig zonder letsel.

Rittenschema van maandag 31-08 t/m donderdag 10-09; 3e etappe Nice-Sisteron, 198 km.. Een rit die gemaakt lijkt voor sprinters. Colletjes (31.00 hoogtemeters) kunnen zorgen dat een groep renners proberen te ontsnappen. Etappe 4, dinsdag 01-09 is 1e rit met aankomst bergop. Finishstreep is gelegd bij Orcières-Merlette op 1,835 meter hoog.. Col 1e categorie, 7,1 kilometer, gemiddeld 4,6%. Dit wordt de eerste krachtmeting der favorieten. 5e etappe is bedoeld voor de rappe mannen. Echter, de finale is heel uitdagend. Puncheurs zullen daar zeker voor hun eigen kansen gaan. Komt er een sprint dan kunnen de bekende "lead-out treintjes" worden gevormd. Zal een enorm gedrang worden en hopelijk een faire & mooie sprint zonder incidenten. Etappe 6 donderdag 3 september in middengebergte van het Centraal Massief. 1e hindernis Col de la Lusette, Gemiddeld 7,3%, Die berg is 11 kilometer lang met stroken van 14%. Aankomstlijn is bovenop Mont Aiigoual. Een klim van 8,3 kilometer en 4,4%. Kopmannen zullen attent moeten koersen en hun ploegmakkers niet te vroeg op laten roken. Kortom, een boeiende finale lijkt gewaarborgd. 7e etappe Milau-Livar is weer voer voor de sprintkanonnen. Al ligt het waaier-gevaar in deze streek altijd op de loer. Opletten is het devies voor de klassementsrenners. Etappe 8 luidt de 2e Tourweek in. Een korte rit (141 kilometer) maar; het wordt alle hens aan dek. Peloton zit in de Pyreneeën en op de route liggen cols van 1e én buitencategorie. De namen Port de Balès maar zeker Col de Peyresourde zeggen de kenners meer dan genoeg. Geen finish bergop maar na een afdaling. Voor de waaghalzen gemaakt! Zondag 06-09, etappe 9. Opnieuw een bergrit en weer aankomst na een afdaling. Kan weer een moeilijke dag worden voor de niet-klimmers. Maandag 7 september tijd voor de verdiende 1e rustdag. Vervoer per luxe ploegbus want vliegen is deze Tour er niet bij. Etappe 10 is gemaakt voor de sprinters. Parcours is zo vlak als maar zijn kan. De treintjes kunnen hun werk doen voor de spurt-kanonnen. Oppassen voor waaiers én veel bruggen, Ook etappe 11 is kostje voor de rappe mannen. 12e etappe is ook de langste met 218 kilometer. Passend eerbetoon aan 2 beroemde -dit jaar overleden- Fransen. De Franse fietsende legende Raymond Poulidor (de eeuwige tweede) en oud-president Jacques Chirac. Enkele bergen maken deze rit dan ook tot een meer dan lastige opgave.
Wielergroeten van De Bezemwagen.

Afbeelding
Afbeelding