Directeuren Hanneke Meulblok en Ab de Laater verwachten veel van de zonnepanelen op hun schoolgebouw.
Directeuren Hanneke Meulblok en Ab de Laater verwachten veel van de zonnepanelen op hun schoolgebouw. Foto: Dennis van Loenhout

Zonnepanelen op duurzame Boemerang

Algemeen

HOOGERHEIDE – Op het dak van Brede School De Boemerang liggen sinds de aanvang van het nieuwe schooljaar 142 zonnepanelen. Die moeten niet alleen de energierekening van de scholen flink verkleinen, maar ook invulling geven aan de voorbeeldfunctie die de drie basisscholen van De Boemerang graag willen vervullen.

De 142 zonnepanelen op het dak van Brede School de Boemerang zijn een primeur. De Boemerang is namelijk de eerste school in de gemeente Woensdrecht die kiest voor zonnepanelen. Een bewuste keuze, vertellen directeuren Hanneke Meulblok van openbare basisschool De Dobbelsteen en Ab de Laater van basisscholen Klim-Op en Open Hof. “Onze energierekening is schrikbarend hoog”, zegt Hanneke Meulblok. “Via een rijkssubsidie konden we deze zonnepanelen aanschaffen. We hopen zo een aanzienlijke besparing te kunnen bereiken. Elke euro die we niet aan energie hoeven uit te geven kunnen we besteden aan de kinderen, en die zijn het belangrijkste.”

Voorbeeldfunctie

Ab de Laater ziet naast de energiebesparing nog een kans in de aanschaf van de zonnepanelen. “Als beroepsopvoeders is dit voor ons een mooie kans om aan onze collega’s en kinderen te laten zien dat we op school bewust omgaan met energie. Daarin hebben we een voorbeeldfunctie die wij, maar ook Hanneke en haar team op De Dobbelsteen, erg serieus nemen.” Binnen de Klim-Op wordt momenteel bovendien proefgedraaid met een wtw-installatie, die de warmte uit een lokaal terugwint voor hergebruik. Daarmee is theoretisch een energiebesparing van 70% te boeken, vertelt De Laater: “Als die proef goed uitpakt gaan we serieus overwegen dit systeem in het hele gebouw op te nemen. Maar ook met alleen de zonnepanelen komen we ver. Naar verwachting wekken die elk jaar zo’n 45.000 kilowattuur aan stroom op. Dat is zo’n 25% van het volledige stroomverbruik in ons gebouw. Over de verwachte levensduur van 25 jaar wekken we dan zo’n miljoen kilowattuur op. Hoe je het ook bekijkt: dat is een enorme winst.”

Interactief

Via een app kan de school de opbrengst van de zonnepanelen bekijken, en De Laater en Meulblok voorzien een grote rol in de klaslokalen voor dat interactieve element. “Zo kunnen de kinderen de digitaal volgen wat er op het dak van de school gebeurt en ervan leren. Duurzaamheid speelt een grote rol. En zo worden de lessen er nog mooier op”, zeggen Meulblok en De Laater.

Ondertussen worden de lokalen verder voorzien van LED-verlichting die de lichtintensiteit van daglicht simuleert. “Licht speelt een grote rol in het welbevinden”, zegt De Laater, “en met dit LED-licht merk je dat de kinderen energieker zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Ondertussen werken we er ook aan om de ventilatie van het schoolgebouw nog verder te perfectioneren. “Als het gebouw helemaal op orde is, kunnen onze kinderen nog meer uit zichzelf halen en zijn we een nog duurzamere school. Die voortrekkersrol spelen we graag. We zijn en blijven immers onderwijzers.”