Jeffrey van Dijke en Joost van Broekhoven van de Huijbergse brandweer.
Jeffrey van Dijke en Joost van Broekhoven van de Huijbergse brandweer. Foto: Dennis van Loenhout

Brandweer bezorgd over natuurbranden

Algemeen

HUIJBERGEN – Ondanks af en toe een malse regenbui, is het droog, veel te droog en al veel te lang. Met de toenemende droogte wordt ook het risico op natuurbranden steeds groter. Dat baart de brandweer zorgen, ook in Huijbergen, waar ze het nodige weten van natuurbranden.

Nog maar een paar weken geleden stonden Jeffrey van Dijk, teamleider op de Huijbergse brandweerpost, en zijn collega Joost van Broekhoven zij aan zij in de natuur bij Moergestel, waar ze samen met hun collega’s uit andere delen van Brabant een hele nacht vochten om een grote natuurbrand te “pakken”. “Als je een brand “pakt”, als je ‘m “hebt”, dan zeg je in brandweertaal dat je de brand onder controle hebt”, legt Joost uit, “en het moeilijke van natuurbranden is dat ze nog lang kunnen blijven smeulen. Urenlang. En als je pech hebt, dan laait zo’n brand zo weer op. Op dit moment zitten we in een verhoogde risicofase. Dat betekent dat bij meldingen van natuurbranden de korpsen uit de hele regio uitrukken. Taferelen als in Australië willen we koste wat kost voorkomen. Want ook hier kan een brand zo uit de hand lopen, dat zagen we onlangs nog in Oost-Brabant, en in 2011 hebben wij het bij de grote brand op de Kalmthoutse Heide zelf ondervonden. Met deze droogte is het risico gewoon heel hoog. De grond is kurkdroog, het gras is geel, dan moet je alert zijn.”

"Alert zijn is heel belangrijk"

Jeffrey en Joost benadrukken dat een natuurbrand soms in een oogwenk kan ontstaan, en dat het vaak onbedoeld gebeurt. “Het risico zit niet alleen in kampvuurtjes, barbecues of weggeschoten sigarettenpeuken”, zegt Jeffrey. “Een warme auto die je na een lange rit onbewust in het hoge gras parkeert kan brand veroorzaken. Een waterflesje dat in de zon ligt kan ook brand veroorzaken. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe goed het is om alert te zijn. Wanneer je het bos ingaat is het ook belangrijk dat je je bewust bent en blijft van je locatie. Want als je een brand ziet en je belt ons, dan moeten wij weten waar je bent, zodat we er zo snel mogelijk kunnen zijn.” Het laatste woord is aan Joost, die zegt dat je bij een vermoeden van brand nooit moet aarzelen om het alarmnummer te bellen. “Want”, zegt hij, “we rukken liever voor niks uit dan dat we er te laat bij zijn.”