Het boekje uit 1647 van Poirters over levenslessen trok de aandacht.
Het boekje uit 1647 van Poirters over levenslessen trok de aandacht. Foto: Sophia Piesens

Helende krachten in Huijbergs Wilhelmietenmuseum

Algemeen

HUIJBERGEN - Wilhelmietenmuseum organiseert de tentoonstelling 'Helende krachten in Huijbergen, Aandacht voor gezondheid door de eeuwen heen'. Afgelopen weekend opende het museum de deuren voor bezoekers, zij het met gepaste afstand.

Het Wilhelmietenmuseum heeft daar gelukkig de ruimte voor. In het museum draait dit jaar alles om aandacht voor gezondheid door de eeuwen heen. Gitta van Rooij: "We blikken terug in de geschiedenis van de Wilhelmieten en de Broeders van Huijbergen tot heden. We denken dan niet alleen aan de 'ziekenboeg' maar ook aam de genezende kracht van het geloof zoals onder andere de Mariaverering, de wonderen van H. Siardus, bedevaarten en relikwieën. Maar gezondheid heeft ook veel te maken met muziek, meditatie, en kruiden. Dus in de breedste zin van het woord, zowel geestelijk als lichamelijk. We mogen dit alles presenteren met medewerking van 'de Huijberg', St. Cecilia en EHBO Huijbergen. Als de omstandigheden het toelaten, hoopt K.E. Muziekvereniging St. Cecilia een stukje muzikale omlijsting voor hun rekening te nemen. Dit jaar vieren zij hun 125-jarig bestaan. De Huijbergse muziekvereniging kwam voort uit het parochiële zangkoor St. Cecilia. Van daaruit groeide in 1895 fanfare Sint Cecilia. In 1973 ging het over in het hedendaagse St. Cecilia. Daarnaast zijn we heel blij dit jaar een gevarieerde collectie schilderijen van 'de 4 van de Bakstraat uit Tholen' te mogen exposeren."

Maar buiten dat kunnen we nog meer verwachten: kruidenwandeling o.l.v. Edin van Ham, 27 en 28 juni; lezing door broeder Theo, 23 juli; workshops beeldhouwen o.l.v. Jeanny Ritzen; workshops Zentangle door Gitta van Rooij.

"Hopelijk gaan er nog meer activiteiten in en rondom het Wilhelmietenmuseum plaatsvinden, zowel muzikaal als creatief en sportief. Alles hangt af het nationale beleid omtrent evenementen. Buiten een bezoek aan het museum, is het ook zeer de moeite waard, de tuinen bij de Broeders te bezoeken. Waaronder de gezonde krachten van de permacultuurtuin van 'de Huijberg'. Tevens kunnen bezoekers, tijdens openingsuren van het museum, ook de rust in de Broederkapel ervaren, die voor hen wordt opengesteld. Kortom: er is alles aan gedaan om een bezoek aan het Wilhelmietenmuseum dit jaar tot een unieke ervaring te maken."

Maand langer open

Doordat het museum de eerste 2 maanden niet open kon gaan, is besloten het museum in de maand oktober ook te openen.

Het Wilhelmietenmuseum hoopt een ieder graag te mogen begroeten op één van de openingsdagen. De tentoonstelling loopt vanaf 13 juni t/m 25 oktober. Openingstijden zijn elke 2e en 4e weekend van de maand. Van 14.00 tot 16.30 uur, toegangsprijs is € 3,00. Het museum is ook altijd op afspraak te bezoeken!

Voor meer info en openingstijden:
www.wilhelmietenmuseum.nl

Uit zoveel mooie boeken is het moeilijk kiezen welke in te kijken. Deze bijbel komt uit 1598.