Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Brandweervrijwilliger Kim Vriens wilde iets doen voor haar eenzame dorpsgenoten.
Brandweervrijwilliger Kim Vriens wilde iets doen voor haar eenzame dorpsgenoten. (Foto: Dennis van Loenhout)

Brandweer fleurt Koningsdag op

OSSENDRECHT – Op Koningsdag staat de grootste brandweerwagen van het Ossendrechtse korps bij verpleeghuis Mariahove, en hij staat er niet voor niks. De brandweerlieden komen niet om een brand te blussen, maar wel om maar liefst 180 bosjes tulpen te brengen, naar de bewoners en het personeel van Mariahove. Zo toveren ze een eenzame Koningsdag om tot een echte feestdag.


De vrolijke brandweeractie is een initiatief van brandweervrijwilliger Kim Vriens (37). Zij trekt zich het lot aan van ouderen die door de coronacrisis letterlijk zitten “opgesloten” in hun verpleeg- of verzorginghuis, zonder zelfs maar bezoek te mogen ontvangen. “Als onderwijzeres werkte ik nooit thuis”, zegt ze, “tot in maart de scholen dichtgingen en ik ineens geen andere keuze had. Ik woon alleen, en moest “mijn” kinderen en collega’s ineens missen. Natuurlijk kon ik nog boodschappen doen, of gaan wandelen of fietsen, maar ik merkte ook dat hooguit een enkeling af en toe eens contact met me zocht om te vragen hoe het ging. Ik voelde me dus best eenzaam, en daardoor kon ik me ineens veel beter inleven in mijn buurvrouw, die tot de risicogroep behoort en dus écht alleen maar thuiszat. Eenzaam zijn is verschrikkelijk verdrietig, en daarom wilde ik iets doen voor de meest eenzame mensen in ons dorp, en voor het zorgpersoneel dat nu zo hard werkt.”

Kim koos ervoor de hulp te vragen van haar collega’s van de brandweer. “Want hen miste ik ook en als brandweer draag je graag iets bij aan de maatschappij.” Ook enthousiast van Gabriëlle van Hooijdonk van bloemisterij Landelique. Zij zorgde voor prachtige tulpen, die door het personeel en de 84 bewoners van Mariahove met open armen werden ontvangen. “Een superleuk initiatief”, zegt teamleider Esther Cleeren, “het is verschrikkelijk dat onze bewoners geen bezoek kunnen ontvangen, dus elk beetje vrolijkheid is meegenomen. Dit vrolijkt onze dag enorm op.” Als klap op de vuurpijl gaven de spuitgasten de planten rondom Mariahove meteen nog even water. Dat zorgde voor veel blije gezichten achter de ramen van Mariahove, en een tevreden Kim, die zich een reddende engel toonde voor dorpsgenoten die zich eenzaam voelen.

Meer berichten