Secretaris Bea Bogers van Stichting Openbare Feestelijkheden presenteert een alternatieve viering van Koningsdag.
Secretaris Bea Bogers van Stichting Openbare Feestelijkheden presenteert een alternatieve viering van Koningsdag. Foto: Dennis van Loenhout

SOF maakt Koningsdag onvergetelijk

Algemeen

HOOGERHEIDE / WOENSDRECHT – De aubade, de optocht met versierde fietsjes, de straattekenwedstrijd, de Oranjerit: het zijn allemaal al sinds mensenheugenis vaste waarden in de viering van Koningsdag in Hoogerheide en Woensdrecht. En door de coronacrisis kunnen ze dit jaar niet doorgaan. “Maar”, zegt de Stichting Openbare Feestelijkheden, “we gaan Koningsdag tóch vieren. Het wordt onvergetelijk”

Toen duidelijk werd dat evenementen tot 1 juni verboden werden om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, had de Stichting Openbare Feestelijkheden al een alternatief plan bedacht. Het bijltje erbij neergooien was nooit een optie, vertelt secretaris Bea Bogers: “Wij hebben een maatschappelijke rol, en juist nu is het belangrijk om daar uiting aan te geven. Koningsdag is een feestelijke dag, als er helemaal niks zou gebeuren zou het een beetje droevig zijn. We denken een mooi, alternatief programma te hebben samengesteld, waarmee het binnen de richtlijnen van het RIVM toch een beetje feest kan zijn.”

Hoe dat programma er dan uitziet legt Bea graag uit: “We beginnen om 9.00 uur, met het luiden van de kerkklok in Hoogerheide en we vragen iedereen om dan de vlag te hijsen. De jaarlijkse speech van de burgemeester verschijnt op video op onze social mediakanalen. Om 11.00 uur vragen we iedereen om in de voortuin, de deuropening of op het balkon te gaan staan, want dan zingen we met beide dorpen tegelijk het Wilhelmus. Natuurlijk zorgen we dat de tekst op onze website verschijnt, zodat iedereen kan meezingen."

Insturen

Bea vervolgt: "Daarna gaan we straattekenen. Niet zoals altijd met z’n allen tegelijk, maar kinderen kunnen thuis een mooie stoepkrijttekening maken en een foto daarvan indienen via onze website, zo maken ze kans op mooie prijzen. En hoewel we niet samen in een stoet kunnen rijden, kunnen kinderen wél hun fiets versieren. Ook daarvan kunnen ze een foto indienen. In “Heel Hoogerheide en Woensdrecht kleuren oranje” nodigen we iedereen uit om iets te doen rond het thema “oranje”: koken, bakken, knutselen, versieren: het maakt niet uit. Ook daar zijn prijzen mee te winnen!” Op een later tijdstip wil SOF een tentoonstelling of boekje wijden aan de hoe dan ook onvergetelijke Koningsdag van 2020. Iedereen kan een bijdrage – verhaal, gedicht, tekening – insturen via de website van de SOF.