Eline Oostrom hoopt dat ze snel terug naar haar school, obs de Dobbelsteen, kan.
Eline Oostrom hoopt dat ze snel terug naar haar school, obs de Dobbelsteen, kan. Foto: Dennis van Loenhout

“Niet eng, wel spannend”

Algemeen

HOOGERHEIDE – De volwassenen praten inmiddels al wekenlang nergens anders meer over, maar voor kinderen is de coronacrisis ook niet niks. 

Want verplicht thuiszitten is niet hetzelfde als vakantie, thuis studeren is ingewikkeld, school ga je missen en, welk nieuws is belangrijk en welk nieuws niet, en hoeveel zorgen moet je je nou eigenlijk maken om die corona?

Ze hoopt dat de coronamaatregelen niet veel langer duren dan 28 april. Logisch, want de 12-jarige Eline Oostrom uit Hoogerheide zit dit jaar in groep 8 van obs De Dobbelsteen, en ze wil heel graag nog genieten van de laatste paar weken met haar klas op de lagere school. “Dat ik door corona heel lang mijn vriendinnen niet gezien heb zal ik wel nooit meer vergeten”, zegt Eline. “Maar ik hoop wel dat we na de meivakantie nog even naar school mogen. Volgend jaar ga ik naar het Rijks, en ik was best blij dat ik geen toelating hoefde te doen, maar ik zou het echt niet leuk vinden als ik mijn klas niet meer zou zien.”

Met haar vader en moeder kijkt Eline elke dag naar het Jeugdjournaal, en ook de coronakaart van Nederland wordt elke dag bekeken in huize Oostrom. Eline begrijpt wel wat er gaande is, en vindt dat ze ineens in een heel spannende tijd is beland: “Mensen hebben een nieuwe ziekte ontdekt, en daar worden ze heel zenuwachtig van. Eng vind ik het niet, maar spannend wel. Ik vraag me dan bijvoorbeeld af of mijn oma en opa het niet krijgen. Met mijn vader en moeder kijk ik elke dag naar het Jeugdjournaal en naar de coronakaart van Nederland. In het begin stegen de besmettingen heel snel, en toen zat het speeltuintje hier in de buurt nog vol met ouders en kinderen. Een paar dagen later was er ineens niemand meer en bleef iedereen in de supermarkt ook op afstand. Dat is goed, maar ook jammer, want ik denk dat het voor de winkels en restaurantjes in het dorp heel moeilijk is. Mensen bestellen nu vooral dingen online, en voor hen is dat jammer. Ik hoop dat het zo vlug beter gaat.”

Terwijl ze thuis de opdrachten van Juf Mathilde uitvoert denkt Eline wel eens aan de kinderen die in de toekomst 12 zijn en in groep 8 zitten. Want Eline weet zeker dat die kinderen dan leren over de coronacrisis die zij nu meemaakt. “Dat maakt het niet beter, maar wel een soort belangrijker”, zegt ze, “zelfs mijn oma en opa hebben zoiets als dit nog nooit meegemaakt, dus het is wel heel bijzonder wat er gebeurt.” Ondertussen doet Eline nog steeds haar best voor school. Ze zorgt dat ze haar schoolwerk zo snel mogelijk af heeft en probeert haar vader en moeder zo min mogelijk om hulp te vragen. “Als we iets niet snappen mogen we beeldbellen met de juf, maar het meeste kan ik wel alleen”, zegt Eline dapper. Ze vindt dat thuis studeren best te doen is, zeker als je zorgt dat je tegelijkertijd met je broertjes of zusjes werkt, zodat je zo min mogelijk wordt afgeleid, en ervoor zorgt dat je veel buitenspeelt, want buitenlucht is belangrijk. Ondertussen blijft Eline het nieuws rond de coronacrisis volgen. En dat doet ze met een kritische blik. “Je hoort elke dag hoeveel mensen er doodgaan aan corona, maar ik hoor nooit hoeveel mensen er eigenlijk doodgaan aan griep en andere dingen. Da’s toch een beetje gek?”