Duiven inklokken bij Vredesduif
Duiven inklokken bij Vredesduif Foto: Bep Tielemans

Ook het postduivenseizoen valt in duigen

Algemeen

LEPELSTRAAT - Ook de duivensport heeft te lijden onder het coronavirus. Jammer natuurlijk, maar de gezondheid van de mensen gaat voor en dan is de hobby postduivensport maar bijkomstigheid. 

Zo is ook de voorbereiding en het begin van het wedstrijdseizoen voor de duivensportliefhebbers in duigen gevallen.

Bij Postduivenvereniging Vredesduif zijn nog wel alle kloksystemen in orde gemaakt en gecontroleerd, alle wedstrijdduiven staan in het systeem geregistreerd. Wachten dus, tot 6 april. Maar iedereen voelt wel op zijn klompen aan dat dit geen reële optie meer is. Ook België en Frankrijk hebben te kampen met dit hardnekkige virus, dus kun je wel snappen dat er na 6 april nog geen wedstrijdduif België of Frankrijk in komt. Ook de Nederlandse overheid zal nog wel met een verordening komen. De Nederlandse Postduiven Organisatie volgt in deze de adviezen van het RIVM en de Overheid. Logisch en kan ook niet anders. Hoewel, met de nodige creativiteit en inzet van vrijwilligers moet het volgens Maarten van Eekelen mogelijk zijn om met inachtneming van de voorschriften wedvluchten te organiseren. "Met de inkorfsystemen zou het bijvoorbeeld. kunnen dat een liefhebber zijn mand met duiven aanbiedt aan de inkorver, de liefhebber/eigenaar blijft op afstand, de inkorver haalt de duif/ring over de inkorfantenne, de controleur kan gezien het systeem op enkele meters afstand zitten en zien dat het correct verloopt. Het voldoen aan de vrachtgelden et cetera zou met een pinapparaat opgelost kunnen worden. Steeds handen ontsmetten natuurlijk en dan vervolgens de volgende liefhebber. Het spreekt voor zich dat dit discipline en veel tijd vergt. Maar mogelijk is het. Ook bij het laden kan men de afstand van 1,50 meter respecteren. Bij het loslaten van de duiven haalt men een hendel over en alle manden in de containerwagen gaan gelijktijdig open." Van Eekelen: "Maar laat ons eerst en vooral aan de gezondheid van de mens denken en hoe vervelend ook, de hobby en liefhebberij maar even op een laag pitje zetten. Technisch is het misschien mogelijk, maar je mist de sfeer, de onderlinge gesprekken, het sociale contact met elkaar en dat maakt de postduivensport zo mooi."
De Postduivenvereniging Vredesduif bestaat dit jaar 75 jaar, maar dit is nog niet meegemaakt. Maarten: "Persoonlijk heb ik nog meegemaakt dat de petroleumboer zijn vat van de kar haalde op zondag en dat hier manden opgeladen werden. Dan reed hij met paard en kar naar Putte om de duiven te lossen. Dat was dus in 1945 en voor de officiële datum van oprichting. Nostalgie dus."

Afbeelding
Duiven inklokken bij Vredesduif