Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Lisa de Dooy zit net als alle andere basisschoolleerlingen thuis maar houdt contact met haar leraar Niek Bruijns.
Lisa de Dooy zit net als alle andere basisschoolleerlingen thuis maar houdt contact met haar leraar Niek Bruijns. (Foto: Dennis van Loenhout)

“Iedereen mist school”

HOOGERHEIDE – Op zondag 15 maart besloot het kabinet dat alle scholen dicht moesten om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Sindsdien zitten kinderen en leerkrachten thuis en is één ding duidelijk geworden: ze missen elkaar.

“Ik zou wel graag naar school willen. Mijn vriendinnen weer zien.” Aan het woord is de 9-jarige Lisa de Dooy uit Hoogerheide. Ze zit in groep 5 van basisschool Klim-Op, maar door de coronacrisis zit ze thuis. Net als haar meester, Niek Bruijns. Die voelt hetzelfde: “Ik mis school en ik mis de kinderen. Het liefste zou ik weer voor de klas staan, maar dat kan niet. En het meest lastige voor ons allemaal is dat we niet weten wanneer het wél weer kan.”

Ook als het kabinet niet had besloten om de scholen te sluiten was de Klim-Op dicht geweest. Het bestuur van de Lowys Porquinstichting vond het risico te groot om open te blijven. Toch was het een pijnlijke beslissing, want onderwijzers willen onderwijzen en van afstand is dat bijzonder lastig. “Op dit moment herhalen we vooral en bieden we structuur met thuiswerk. Dat is serieus schoolwerk, maar we zorgen ook voor leuke, vrolijke opdrachten”, vertelt Bruijns, “ik post regelmatig filmpjes op ons Youtubekanaal en de kinderen sturen met foto’s en filmpjes van hun vorderingen. Die volg ik van afstand op de voet, en waar extra zorg nodig is spring ik bij. Wanneer het nodig is bel of chat ik met ouders, want natuurlijk zijn er veel vragen. Maar gelukkig pakken zowel ouders als kinderen het goed op. We zitten niet bij de pakken neer en maken er het beste van, hoe moeilijk dat ook is.”

Lisa is blij met de planning die ze elke week van meester Niek krijgt. “Vaak ben ik op het einde van de ochtend al klaar, dan kan ik ’s middags in de tuin spelen met mijn zusje. Dat is fijn. En mijn moeder heeft een groepsapp gemaakt zodat ik met mijn vriendinnen kan appen en bellen. Ik vind het jammer dat we niet naar school kunnen maar ik snap wel waarom het niet mag. Ik vind het zielig dat er nu veel mensen ziek worden. Corona is een vervelende tijd.”

"We zitten niet bij de pakken neer en maken er het beste van"

Meer berichten