Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Gerald de Waal & Ronald Broos

KNVB velt oordeel over seizoen 2019-2020

ZUIDWESTHOEK - De KNVB geeft naar verwachting op 31 maart uitsluitsel over het vervolg van de opgeschorte competities in het amateurvoetbal. 

Cruciaal in het besluit van de voetbalbond is de beslissing van de regering over het vervolg van de maatregelen, die vooralsnog lopen tot 6 april en waarbij sportclubs op last van de overheid gesloten zijn. Op basis van de besluiten van het kabinet zal men aansluitend maximale duidelijkheid geven over het vervolg van de competitie. De KNVB heeft meerdere scenario’s paraat. Ook voetbalminnend Woensdrecht wacht het oordeel af.

Binnen de gemeentegrenzen maakte men zich vorige zomer op voor een bijna unieke bundeling. Voor de tweede aal in de historie waren METO, ODIO, Grenswachters, Vivoo en WVV’67 in competitieverband tot elkaar veroordeeld. Niet minder dan twintig onvervalste onderlinge twisten sierden het wedstrijdprogramma van de Vierde Klasse B. Iets meer dan de helft vond inmiddels derbywaardig doorgang. Met enige scepsis kijkt men naar het restant.

Curio

Half december eindigde Vivoo-METO is een puntendeling. Een pas op de plaats op de werkvloer bij Curio, de beroepsopleider van West-Brabant. Reikhalzend keken collegae Ronald Broos (trainer METO) en Gerald de Waal (hoofdman van het Vivoo’s supportersgilde) uit naar de herkansing in Hoogerheide.

“Het is zoals het is. De wereld staat stil en daarbij het voetbal ook. Het zorgt voor een bizarre situatie waarmee we met z’n allen mee te dealen hebben. Dus een modus vinden in het thuiswerken en in met twee jonge kinderen in quarantaine zitten. Voetbal is noodgedwongen even bijzaak. We staan in de ruststand en houden via de digitale weg contact. Binnenkort hebben we een teammeeting online. Aparte manier om te kijken wat er leeft in de groep”, aldus Ronald Broos.

Annuleren

Over het vervolg van de competitie is de trainer der Tricolores uitgesproken. Vanuit de veilige middenmoot is het makkelijk praten. “Persoonlijk zie ik de bal op korte termijn nog niet rollen. Wat mij betreft mag er een streep onder het seizoen getrokken worden. Stel je voor dat het per 1 juni wordt vrijgegeven, wat dan? Gelijk tweemaal per week aan de bak met een team dat maanden stilgezeten heeft? Moeten we de competitie gaan afraffelen? Daar doen we niemand een plezier mee. Of het organisatorisch sowieso een haalbare kaart is. Wat de KNVB ook beslist, we leggen ons erbij neer. Verenigingen zullen wellicht merken dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst zijn. Lastige keuzes ook met betrekking tot promotie en degradatie. Moet je lijstaanvoerder BSC kampioen maken terwijl Borgvliet en Sprundel minder verliespunten hebben? Daarom, annuleren en opnieuw beginnen.”

Eminentie

Een scenario waar ook Gerald de Waal voor tekent. “Een seizoen voor de kat zijn viool. Mocht de zaak op korte termijn vlot getrokken kunnen worden, dan zijn er nog kansen om een en ander af te werken. Houden ze juni aan dan hebben we een probleem en is het een kwestie van jammer. Dan beginnen we volgend seizoen toch gewoon opnieuw, met Vivoo opnieuw in de Vierde Klasse!”, lacht de grijze eminentie.

Koffiedik

Zoals iedereen wacht de Vivoo-aan het advies van het RIVM en besluit van de KNVB met interesse af. “Men moet snel duidelijkheid geven. Misschien nog iets met een play-off regeling, als het mogelijk is. Voor de vierde en vijfde klasse boeit dat niet zo. Wat hoger spelen er wat andere belangen. Clubs die in hun ambitie worden geremd. En wat doet men op professioneel niveau? Gaat men toch zonder publiek nog iets proberen? Dan mis je ook de gehele beleving. Zelfde geldt voor onze contreien. Gaan we spelen en blijven de kantines dicht? Vooralsnog een groot koffiedik kijken!”

Stille trom

Vertrekt Vivoo-trainer Rudo Gommers met stille trom? Na drie seizoenen Huijbergse dienst verkast hij deze zomer naar Wernhout. Was het derbyverlies thuis tegen WVV’67 (2-5) zomaar zijn laatste wedstrijd als coach? “Een scenario waar ik enorm van zou balen. Het werk zit er nog niet op. We werkten met z’n allen hard om de handhaving te bereiken. Hier zou, begrijpelijk overigens, een streep door gaan. Het mooiste zou een doorstart op korte termijn zijn. Zodat we er toch zelf om kunnen spelen in plaats van een papieren afdoening. Mochten we bijvoorbeeld vanaf mei toch nog aan voetballen toekomen, dan wordt het druk met hoop wedstrijden op een korte tijd. Je krijgt voetbal van voor en van na de Corona. Ik heb er overigens een zwaar hoofd in”, besluit Rudo Gommers ietwat pessimistisch.

Meer berichten