Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Dennis Voorbraak
Dennis Voorbraak (Foto: Bep Tielemans)

Amateurvoetbal zucht onder de coronacrisis

BERGEN OP ZOOM – HALSTEREN – WOENSDRECHT – Je zult maar een punt of zes voor staan in je competitie en je al verheugd hebben op het grootste kampioensfeest uit je voetballoopbaan. En toen was daar corona. 

Niemand weet nu wat er gaat gebeuren. Gaan we op een bepaald moment de competitie nog uit voetballen of beschouwen we deze voetbaljaargang als niet gespeeld en beginnen we volgend seizoen gewoon opnieuw. Welke andere tussenvorm ook gekozen gaat worden, het zal altijd frustratie en ongenoegen opleveren. Wij maakten ‘een rondje langs de velden’, beter gezegd een rondje langs spelers en trainers die normaal gesproken op het veld staan. Hoe blijven zij fit en hoe denken zij over het verdere verloop van deze competitie.

Dave Wils, speler Vrederust

"Toen het nog mocht ging ik met vrienden een balletje trappen. Nu probeer ik buiten wat te hardlopen en wat krachttraining te doen. We moeten eerst al die onderzoeken even afwachten, want de gezondheid staat natuurlijk voorop. Als de competities stopgezet worden, kun je de eerste laten promoveren en de nummer laatst laten degraderen. Er worden dan geen nacompetities gespeeld. Vanzelfsprekend gaat dat veel discussie geven, want iedereen praat in zijn eigen straatje. Wat je ook doet er zullen knopen doorgehakt moeten worden."

Hein Loman, speler MOC’17

"Eerst gaat het natuurlijk even over de cultuuromslag bij MOC’17. De club van spits Loman gaat immers naar het zaterdagvoetbal en dat zal toch even wennen zijn. Hein Loman doet er van alles aan om niet knettergek te worden van deze voetballoze periode. Hij probeert er wekelijks een duurloopje uit te persen, gaat geregeld mountainbiken en doet op zolder aan krachttraining. Loman zou het liefst hebben dat er via een of ander play-off model bepaalt zou worden wie er promoveert of degradeert. Uitgaande van de huidige stand zou je bijvoorbeeld de onderste ploegen uit de tweede klasse en de bovenste ploegen uit de derde klasse op een of andere manier play-offs kunnen laten spelen. Dat doe je als het weer mag. Voor mijn part aan het begin van het volgende seizoen."

Dennis Voorbraak, speler Lepelstraatse Boys

“Mijn andere grote hobby is fietsen. Ik was aan het trainen voor de Amstel Gold Race, dus daar werk ik nu wat harder aan. Ik zou natuurlijk het liefst hebben dat de competitie op een of andere manier uitgevoetbald wordt. Als dat niet kan dan is er eigenlijk geen goede oplossing. Ik denk er toch aan om de huidige koploper te laten promoveren en misschien niemand te laten degraderen. Als het echt niet anders kan laat dan de onderste plaats degraderen. Ook deze oplossing zal tot veel discussie leiden, als het aantal gespeelde wedstrijden niet gelijk is en de top-5 erg dicht bij elkaar staat. Een andere optie zou zijn om het hele seizoen nietig te verklaren. Nogmaals, iedereen tevreden stellen, zal waarschijnlijk niet gaan lukken.”

Marco Ernest, trainer VVC’68

“Ik heb mijn spelers een bericht gestuurd met het advies om toch regelmatig een duurloopje te houden. Als de competitie op enig moment toch nog uitgespeeld zou worden, zou zoiets wel eens van doorslaggevende betekenis kunnen zijn. Na 6 april en misschien vanaf 1 mei zouden we het met twee keer spelen in de week nog kunnen redden. Als dat niet mogelijk is, zal alles waarschijnlijk bij het oude blijven. Niemand promoveren en niemand degraderen. Dat zou natuurlijk wel erg zuur zijn voor de ploegen die nu een punt of vijf, zes los staan. Die ploegen kunnen volgend seizoen dus gewoon opnieuw beginnen”.

Rob Dietvorst, speler Dosko

"Het wordt steeds moeilijker om wat te doen. Eerst kon je nog een balletje trappen of een bosloop houden met je teamgenoten, nu moet je eigenlijk in je eentje gaan hardlopen. Ik denk dat de competitie op korte termijn niet hervat wordt. Het zou zomaar kunnen dat dit seizoen als niet gespeeld beschouwd wordt en dat we de volgende competitie zonder promotie en degradatie opnieuw beginnen. Het zou eerlijker zijn als we op een of andere manier play-offs zouden kunnen spelen. Wij hebben een periodetitel gepakt en met die play-offs zou dat in ieder geval niet voor niks zijn geweest."

Erwin de Nijs, trainer Halsteren-zondag

"Onze medische staf heeft programma's gemaakt voor de spelers. De sportscholen zijn nu ook nog dicht, dus het wordt steeds moeilijker. Je beseft wel dat je even een pas op de plaats moeten maken. Voetbal is op dit moment niet zo belangrijk. Op een bepaald moment zal er iemand een beslissing moeten nemen hoe het nu verder moet. Ik heb er zelf geen pasklaar antwoord op. Ik ben ook blij dat ik die knoop niet door hoef te hakken. Laat je de competitie voor wat het is en begin je volgend seizoen opnieuw of doe je toch nog iets met play-offs. Elke beslissing zal weer vragen oproepen, maar ik denk dat we onder deze omstandigheden ons allemaal moeten neerleggen bij het onvermijdelijke. "

Remco van Haren, trainer Halsteren-zaterdag

"Mijn vrouw en ik zitten allebei in de zorg. Ik mag gerust zeggen dat het op alle fronten chaos is. Misschien staan we pas aan het begin van een langere periode zonder voetbal. Als ik door mijn eigen bril kijk, zou het wel erg zuur zijn als wij volgend seizoen niet in de tweede klasse spelen. we hebben het tot nu toe goed gedaan en we staan ruim voor op de concurrentie. Misschien wordt de competitie stopgezet en beginnen we volgend jaar zonder promoveren en degraderen gewoon opnieuw. Ik ben blij dat ik die beslissing niet hoef te maken, want eigenlijk kun je dat nooit goed doen."

Erwin van Schilt, volgend seizoen trainer Nieuw-Borgvliet

"Ik denk dat het erg wisselend is, hoe spelers zich fit houden in deze periode. De sportscholen zijn nu ook nog dicht, dus het is afwachten hoe die voetballers er straks uitkomen. Hoe het nu moet met deze competitie is de grote vraag. Misschien moeten we volgend seizoen maar gewoon opnieuw beginnen en deze competitie snel vergeten. Als je beslissingen gaat nemen aan de hand van dit seizoen dan moet je naar de stand van de winterstop kijken. Het aantal gespeelde wedstrijden is dan gelijk. Als het te realiseren is, zou je na de zomer ook anderhalve competitie kunnen spelen. Eerst dit halve seizoen afwerken en dan een volledige competitie er achteraan. Elke oplossing heeft voor- en nadelen en ik wens de mensen die gaan beslissen dan ook veel wijsheid en sterkte."

Meer berichten