Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Foto: Joris Koeleman

Joris Koeleman meest in basis

PUTTE - Covid 19 houdt de wereld in een uiterst onzekere greep. Hoe komt er qua gezondheid en economisch uit? Ook in de voetballerij, toch belangrijkste bijzaak voor velen, wordt er met grote vraagtekens vooruitgekeken. 

In het verplichte moment van retraite een blik op het voorbije decennium. Cijfers en opzienbarende statistieken. Met uiteindelijk Joris Koeleman als meest voorkomende naam op de wedstrijdformulieren!

Van nieuwjaar 2010 tot eind december 2019 deden de betreffende coaches een beroep op maar liefst 399 spelers. WVV’67 selecteerde slechts 68 groenzwarten, ODIO 74, METO 75, Vivoo 81 en Grenswachters zag 101 verschillende namen het shirt aantrekken. Per seizoen werden er gemiddeld bijna 24 spelers geselecteerd. Absolute uitschieter vormde ODIO in het seizoen 2011-2012 toen met maar liefst 34 man een degradatie niet kon worden voorkomen.

Voor de rangschikking werden louter reguliere competitieduels geteld. Een geheim voor recordaantal optredens heeft de sterkhouder van Grenswachters Joris Koeleman (30) niet. “Kwestie van een beetje mazzel. Ik ben nooit tegen grote blessures aangelopen. Ooit raakte mijn schouder uit de kom, waardoor ik enkele wedstrijden heb moeten missen. Verder geen problemen.”

Van huis uit speelt Joris Koeleman op het Putse middenveld. In het voorbije decennium trad hij echter op als laatste man van Grenswachters. “De positie maakt me niet zo veel uit. Als het maar is waar ik niet te veel ballen zomaar hoef weg te schoppen.” In de tien jaar speelde hij met niet minder dan honderd medespelers samen. Van veelal Mark Leenaerts, Tobi de Bruijn, Jesper van Linden, Ronald Clarijs langs John Acolatse, Joao Pedro Alcantara, Mattheus Rodriquez, Ademilton de Lima, Leandro da Silva tot bijvoorbeeld eenmalig Michael van Genegen en Brian Nuijten.

“Brian scoorde bij zijn debuut, weet ik nog. Speelde die slechts eenmaal? En dat Michael niet meer opgesteld is, dat is helemaal een schande! De beste speler waarmee ik ooit voetbalde was ongetwijfeld Mille Mendes. De Braziliaan speelde een seizoen bij ons alvorens hij de overstap naar Hoek maakte. In de Vijfde klasse was hij een klasse apart, John Acolatse schopte ze vervolgens binnen. We promoveerden door een het kampioenschap te behalen”, aldus Joris Koeleman

In de zoektocht naar hoogtepunten gaat hij bijna tien jaar terug in de tijd. “In het seizoen met Mendes en Acolatse speelde ik misschien wel de meest memorabele wedstrijd. Natuurlijk zijn er verschillende duels bij die er toe doen, maar die in februari 2010 te Wouw staat me nog helder bij. Cluzona startte destijds haar opmars naar de uiteindelijk tegenwoordige Tweede klasse. Thuis moest en zou naaste concurrent Grenswachters het loodje moeten leggen en de weg naar een Wouwse titel ingeslagen worden. Die dag was het echter guur noodweer. Kuurne-Brussel-Kuurne eindigde met maar een paar renners, overal werden wedstrijden afgelast. Maar niet in Wouw, waar de DJ voor de after-party al aanwezig was. Onder erbarmelijke omstandigheden en op enorm slecht veld wonnen we echter met 1-2. En niet zij, maar wij naar de titel speelden. Het jaar erop werden ze alsnog kampioen!”

Volgend decennium? “Zien we vanzelf. Ik heb er nog steeds plezier in dus…”, besluit lijstaanvoerder Joris Koeleman.

Meer berichten