Geoorde Fuut (Podiceps nigricollis), Futen (Podicipedidae), Podicipediformes, Vogels (Aves), fauna, vogel - De Groene Jonker, Nieuwkoop, Zuid-Holland, Nederland, Europa, De Groene Jonker
Geoorde Fuut (Podiceps nigricollis), Futen (Podicipedidae), Podicipediformes, Vogels (Aves), fauna, vogel - De Groene Jonker, Nieuwkoop, Zuid-Holland, Nederland, Europa, De Groene Jonker Foto: Wiel Arets

Zuivering Steertse heide

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - In het hart van Grenspark Kalmthoutse heide ligt de Groote Meer, één van Nederlands grootste vennen. 

Door toevoer van water uit de landbouw gaat de waterkwaliteit achteruit. Om het tij te keren, wordt voor het eerst ter wereld op grote schaal een filter van ijzerzand aangelegd. Een innovatief project in het kader van het Europese financieringsprogramma LIFE en het LIFE HELVEX - project.

De Groote Meer heeft een enorme aantrekkingskracht op bijzondere planten en dieren die elders in Europa amper kans krijgen, zoals oeverkruid, riempjes en de geoorde fuut. Er is echter een probleem; de waterkwaliteit gaat al tientallen jaren achteruit. Zeldzame planten groeien in een schoon milieu met voedselarm zand en helder water. Teveel meststoffen zorgen ervoor dat algengroei en soorten als riet en lisdodde toenemen.

Watertoevoer

Tijd om het tij te keren. Daarom is Natuurmonumenten op zoek gegaan naar een manier om de waterkwaliteit van de Groote Meer te verbeteren of in elk geval te stabiliseren. “In het water en de bodem van het ven komen nu veel te veel voedingsstoffen. Voor een natuurgebied als De Groote Meer is dat funest”, vertelt projectleider Robert Stoop. De watertoevoer van de Groote Meer komt voor een groot deel vanaf het landbouwgebied De Steertse Heide, net over de grens op Belgisch grondgebied.

Uniek

Jarenlang is er onderzoek gedaan naar kansrijke methodes om de waterkwaliteit van de Groote Meer in elk geval te stabiliseren.
Arjon Buijert, specialist Waterbeheer, is nauw betrokken bij het zuiveringswerk dat nu wordt geplaatst bij de Groote Meer.
“Er zijn wel proeven gedaan met een filter van ijzerzand, maar nog nooit op deze schaal. Wereldwijd ken ik geen vergelijkbaar project. Nederland loopt voorop. Het is hier ook enorm relevant, omdat de landbouw zo dicht op de natuur zit."


Afbeelding