Afbeelding

Bijbelse angst en vertrouwen

Algemeen

HOOGERHEIDE - Woensdag 18 maart houdt ds. Wim Lolkema de lezing ‘Bijbelse angst, bijbels vertrouwen’ in de parochiekerk in Hoogerheide.

Bijbelse angst, bijbels vertrouwen. Vele malen staan deze woorden in de boeken die samen de Bijbel vormen. Maar...hoe voel je je als je, na jaren van onderdrukking, bent vertrokken uit Egypte, de Egyptenaren komen achter je aan...en vóór je is alleen maar het water van de Schelfzee? Wat vertelt de Bijbel ons over angst? En hoe kunnen we daarmee omgaan? De Israëlieten waren doodsbang, vertelt het boek Exodus. Maar toch had hun angst niet het laatste woord. Op deze avond hebben we het over angst en vrees als bijbelse begrippen én over het bijbels alternatief daarvoor. We verdiepen ons in enkele bijbelverhalen waarin angst een rol speelt. En we staan kort stil bij de bekende theoloog en predikant Dietrich Bonhoeffer (1906-1945). In de tijd van het nationaalsocialisme zette hij moedige stappen! Hij werd ten slotte door de nazi’s om het leven gebracht op 9 april 1945, bijna 75 jaar geleden.

Wim Lolkema

Drs. Wim Lolkema is sinds 1 november 2018 predikant in deeltijd bij de Protestantse Gemeente Woensdrecht en sinds enkele weken ook bij de Protestantse Gemeente Bergen op Zoom. Van 2007 tot 2009 was hij (vanuit Roosendaal) al waarnemend predikant in Woensdrecht. Daarna woonde en werkte hij enkele jaren op Curaçao, weer later werd hij dominee op Zuid-Beveland. Laagdrempeligheid en toegankelijkheid zijn voor hem belangrijker dan een hoog-kerkelijke ambtsvisie. Hij ziet zich als dominee voor al degenen in de gemeente Woensdrecht die op hem een beroep willen doen, ongeacht hun levensbeschouwelijke achtergrond.

Lezing

De lezing is de laatste van vijf lezingen met als thema: ‘Wees niet bang ’ van de werkgroep Oecumenische Wintercyclus Spiritualiteit. De avond vindt plaats in de ontmoetingsruimte van de RK kerk, Raadhuisstraat 134, Hoogerheide. Aanvang: 19.45 uur, afsluiting 21.45 uur. Vrijwillige bijdrage: €5,-.