Logo halsterse-zuidwestkrant.nl

Veldrijden: Voorzitter zoekt blije gezichten

HUIJBERGEN – In de 54-jarige Erwin van den Broek heeft het Huijbergse Wielercomité een nieuwe voorzitter die overloopt van enthousiasme en barst van de ambitie. Zijn wens? Zo veel mogelijk blije gezichten op en rond het mooiste veldritparcours ter wereld, dat van Huijbergen.

Vorig jaar was Erwin van den Broek één van de duizenden toeschouwers die Mathieu van der Poel een prachtig NK Veldrijden zag winnen. "Een vriend van me is ondernemer, hij sponsorde de wedstrijd en nam me mee naar Huijbergen. Ik vond het geweldig! Veldrijden vindt plaats op een compact parcours – in het geval van Huijbergen ook nog eens het mooiste ter wereld – dus je kunt als toeschouwer continu de actie volgen. Bij wegwedstrijden is dat heel anders, veldrijden is een echte publiekssport." Toen Erwin ter ore kwam dat Wielercomité Huijbergen op zoek was naar een opvolger voor voorzitter Carel-Jan Reuver was hij meteen geïnteresseerd. Hij vertelt dat die interesse natuurlijk niet uit de lucht kwam vallen. Van den Broek – die woont in het buitengebied van Wouwse Plantage – houdt van fietsen. Hij is lid van de fietsclub Pins Verzet en is al jaren voorzitter van de Hel van de Pin. Van den Broek zegt: "Ik neem niet alleen die ervaring, maar ook veel energie en ambitie mee naar Huijbergen."

Ambitie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bij de Hel van de Pin leerde Erwin van den Broek wat hij als voorzitter het belangrijkste vindt. "Blije gezichten", zegt hij vastbesloten, "als ik na de Hel op het podium sta en de blije gezichten van het publiek en de renners zie, dan weet ik dat het allemaal de moeite waard is. In mijn rol bij Wielercomité Huijbergen streef ik hetzelfde doel na, en daarin word ik gesteund door een enthousiast comité met een krachtig vrijwilligersnetwerk dat zich met hart en ziel inzet voor hún wedstrijd. Als we een veldrit neerzetten waar het publiek en de renners van genieten, dan doen we het goed. Dat lukt in Huijbergen al jaren, maar ik ben er van overtuigd dat we deze veldrit samen nog veel mooier kunnen maken."

Dat begint met de finale van de Topcompetitie Veldrijden, die komend weekend wordt verreden. "Wij gaan ervoor zorgen dat dit de mooiste en grootste finale van de Topcompetitie ooit wordt", zegt Van den Broek vastbesloten, "met onze vip- en publiekstent en ons prachtige parcours willen ervoor zorgen dat onze sponsors zij-aan-zij met wielerliefhebbers uit de wijde omtrek genieten van een biertje, een frietje en een geweldige wedstrijd." Zo wil het Huijbergse Wielercomité laten zien dat Huijbergen klaar is voor een grotere wedstrijd. Een nieuwe, Huijbergse editie van het EK Veldrijden is de droom, en met Flanders Classics, de organisator van de nieuwe wereldbekerserie, volgen op termijn gesprekken. Erwin van den Broek denkt aan groei, maar ook aan verbinding. "Woensdrecht heeft alles in huis om dé wielergemeente van het land te worden", zegt hij. "In onze kleine regio hebben we alles wat de veel grotere provincie Limburg zo'n populaire bestemming voor wielertoeristen, en zo'n geliefd decor voor grote wedstrijden maakt. Hier in Huijbergen weten we hoe we een mooie veldrit moeten wegzetten, en ook in Hoogerheide zijn ze daar heel erg goed in. Omdat onze regio zo klein is, is er misschien maar plek voor één grote wedstrijd, dus ik zie niet in waarom we in de toekomst niet kunnen samenwerken. Samen kunnen we onze wielergemeente écht op de kaart zetten."

Terug naar de lachende gezichten, want daarop verheugt Erwin van den Broek zich het meeste. Door de Koppelveldrit, die vlak voor de elitewedstrijd wordt verreden, zijn die lachende gezichten haast gegarandeerd. "De Koppelveldrit is een idee van onze parcoursmeester Jan Maas, die de fans de kans wilde geven het parcours van Huijbergen te rijden. In de Koppelveldrit bestaan de teams uit twee personen, die elk een rondje rijden. Het is voldoende als je een mountainbike of veldfiets hebt, inschrijven kan via de website, wchuijbergen.nl. Grijp de kans om te ervaren wat veldrijden is, en hoe steil onze Tiestenduin eigenlijk is! Lachende gezichten zijn nog mooier als ze moe en voldaan zijn."

Als we in Huijbergen weer een veldrit neerzetten waar het publiek en de renners van genieten, dan doen we het goed

Meer berichten