Afbeelding

Putse pelgrims blikken terug op wandeltocht

Algemeen

PUTTE – Als ware pelgrims vertrokken Arie Haasnoot (68) en Johanna Jacobs (67) in de lente van 2018 voor een majestueuze wandeltocht van ruim 2000 kilometer. Wat het stel uit Putte meemaakte tijdens de reis van Canterbury (UK) naar Rome (IT) is nu terug te lezen in een bundel reisverhalen.

Sinds Arie en Johanna bij elkaar zijn, staan hun levens in het teken van wandelen. "We proberen ten minste iedere week een dag te vinden om een flinke wandeling te maken", zegt Arie, die sinds tien jaar in Putte woont. Johanna woont al 19 jaar in het grensdorp. "Putte is voor ons een mooie uitvalsbasis voor wandelingen over de Brabantse Wal, over de Kalmthoutse Heide en in België in prachtige aangrenzende gebieden." Met name de routes met veel los zand zien ze als een goed trainingsgebied voor de lange meerdaagse wandelingen die ze graag maken.

De twee pensionado's keken al geruime tijd uit naar de pelgrimstocht van Canterbury naar Rome. In 2016 ging Arie met pensioen. Hij was gemeentesecretaris in onder meer Oud Gastel, Oosterhout en Bergen op Zoom. Een jaar later ging Johanna met pensioen na een loopbaan als conservator in Het Markiezenhof. In 2013 werd zij onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, wegens haar inzet voor de cultuur en de cultuurhistorie in Nederland.

Ook tijdens hun werkzame leven liepen ze veel wandeltochten. Soms eendaagse tochten in het weekend, en soms een langere route in een vakantie, al dan niet in etappes. Zo liep Arie de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostela in Spanje. Ze liepen tezamen het Pieterpad, de bekendste langeafstandswandeling van Nederland die van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. In Engeland liepen ze van de westkust naar de oostkust, de zogenaamde Coast to Coast Walk. Ook trotseerden ze grotendeels de GR5, een langeafstandswandelpad van Hoek van Holland naar Nice, ze moeten alleen nog de Franse Alpen door.

Relatie
Toch is de wandeling van Canterbury naar Rome veruit de meest indrukwekkende tocht geweest voor het tweetal. Tijdens de reis van hun leven waren ze drie en een halve maand samen op pad. "Je bereikt je eigen grenzen en leert jezelf en elkaar kennen door de manier waarop je daarop reageert. We hebben veel gepraat en geëvalueerd en zijn er sterker uit gekomen."
Zo hadden ze het bijvoorbeeld flink zwaar in het bergachtige landschap in Italië. Temperaturen die de dertig graden Celsius ruim overstegen, waren aan de orde van de dag. Om nog maar te zwijgen over de onvermijdelijke blessures waar ze mee te maken kregen. Op de vijfde dag ging Arie door zijn knie. Als reactie hierop nam Johanna de tent over die Arie op zijn rug droeg. Na een week of vijf werd Johanna op haar beurt gekweld door een peesontsteking als gevolg van overbelasting. "De laatste maand waren we geestelijk ook moe. Je wilt volhouden, een prestatie leveren, maar op een zeker moment mag het wel klaar zijn." Arie dacht weleens aan opgeven, maar hield dat waar mogelijk wijselijk voor zich.

Spiritueel
Overnachten deden ze op campings in hun tent, in hotels of bed and breakfasts en bij voorkeur in pelgrimshuizen. In die huizen voor bedevaartgangers hadden ze bijzondere ontmoetingen en gesprekken. Er zijn ook veel pelgrims die alleen de laatste 300 kilometer naar Rome lopen, weten Arie en Johanna. Daardoor is het op dat deel van de route soms erg druk in die huizen. "Op een dag zaten in een dorpje alle hotels vol. We konden toen slapen bij een mevrouw, die later de vrouw van de burgemeester van het dorp bleek te zijn. We hebben leuke gesprekken over bestuur en politiek gehad." Ook herinneren ze zich een Nederlandse vrouw die van Amsterdam naar Rome liep. "Het bijzondere was dat we haar in Noord-Italië tegen kwamen en vervolgens om de paar dagen zonder dat we wat afspraken. Gesprekken die we met haar hadden gingen met name over spiritualiteit."

Leven en dood
"Naast een prestatietocht was het een pelgrimstocht waarin je inspiratie opdoet en in contact staat met een hogere macht. Ondertussen gaat het leven thuis ook door. Een goede vriend van me is aan leverkanker overleden toen we vijf weken onderweg waren. Een andere vriend leed aan ALS en is overleden toen we net weer thuis waren. Je denkt tijdens zo'n reis veel na over het leven en de dood", aldus Arie. Hij benadrukt dat hij een soortgelijke tocht iedereen kan aanbevelen. "Ook als je niet met die religieuze kant bezig bent."

Arie en Johanna genoten met volle teugen van de veranderende landschappen en de mooie natuur. "Wat is de wereld toch mooi. Daar moeten we zuinig op zijn", denkt Arie hardop. Tijdens de tocht schreef Arie blogs voor het thuisfront. Eenmaal thuis aangekomen is hij de verhalen gaan bijschaven en verbeteren, totdat er een mooi boek ontstond met de titel "De hemel onder onze voeten". De naam is geïnspireerd op een uitspraak van de filosoof David Henri Thoreau. "Heaven is under our feet as well as over our heads."

In het boek lees je in ruim 200 pagina's hoe het stel Rome bereikt in augustus 2018. "Het is zo geschreven dat het ook de moeite waard is voor mensen die ons niet kennen", zegt auteur Arie Haasnoot. Het boek is voor 19,95 te koop op internet (boekenbestellen.nl/boek/de-hemel-onder-onze-voeten) en in de boekhandels in Bergen op Zoom en Putte.

Afbeelding
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Afbeelding
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Afbeelding
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Arie Haasnoot en Johanna Jacobs maakten een voettocht van Canterbury naar Rome.
Afbeelding