Twee vriendinnetjes (Foto: Twan Simons)
Twee vriendinnetjes (Foto: Twan Simons)

"Al in de tachtig jaar vriendinnen"

Algemeen

HALSTEREN - Bijgaand verhaal speelt zich af in september 1937. Twan Simons vertelt hierin over de belevenissen rond de eerste schooldag van zijn nu 88-jarige moeder en haar vriendinnetje. Beide meisjes van toen, Cor Mens en Koos Nefs, liepen destijds hand in hand en naar school en zijn na al die jaren nog steeds vriendinnen.

"De eerste schooldag, na een natte en vooral koude zomer, met als hoogste temperatuur 23,8 graden op 10 juni 1937, kortom een zomer om snel te vergeten. Op de kruising van de zandwegen Vetterik/Kannewielseweg/Spinolaberg stond een aantal kinderen samengedromd. De jongens wat wilder en ravottend, de meisjes bij elkaar. Ook een paar die voor het éérst naar de kleuterschool, ook wel bewaarschool of kakschool genoemd, gingen. Ze werden door grotere kinderen aan de hand meegenomen, meestal een buurmeisje of nichtje. Omdat er nogal veel families als Nefs, Mens, Loos in dat buurtschap woonden, was een nichtje zo aangewezen. Door moeder wegbrengen was er meestal niet bij, die waren druk bezig met de was enzovoort.

Twee meisjes stonden hand in hand, vriendinnen met in die tijd allebei een mooie strik in het haar. Ze gingen die dag naar de eerste klas van de 'grote school' zogezegd. Wel spannend dat ze niet meer meegenomen werden maar helemaal zelf naar school gingen. Als het nat was en het Binnenpaadje veranderde in een modderpoel mochten ze via de Molen en Vogelenzang lopen. Het was nog even afwachten wie ze als non of zuster voor de klas zouden aantreffen, wanneer ze de meisjesschool van de Zusters van het Heilig Hart, die gevestigd was in het klooster aan de Dorpsstraat, zouden betreden. Kleuters en meisjes bij de nonnen, de jongens gingen naar de Hadrianusschool. Het klooster stond op de plaats waar de nieuwbouw staat tegenover wat nu fietsenzaak het Poortje is.

De groep vertrok en onderweg sloten er kinderen uit de huizen die ze onderweg passeerden bij aan, om door het Binnenpaadje naar Altere te lopen, zo werd de dorpskern genoemd. Dit was een zandpad, dat zoals alles in die tijd, behalve de Halsterseweg en de Dorpsstraat, onverhard was. De kinderen volgden het karrenspoor om uiteindelijk uit te komen in de Dorpsstraat ter hoogte van het Burgemeester Mastboomplein. De twee meisjes waren Cor Mens en Koos Nefs, twee vriendinnetjes in 1937, die na al die jaren nog steeds vriendinnen zijn gebleven. Het groepje werd wel eens aangevuld maar die mensen zijn helaas overleden. Ze wilden er nooit van weten, maar ik heb ze toch op de foto gekregen. En hier op de foto staan mijn moeder (rechts) en Koos weer naast elkaar, zoals 82 jaar geleden."

Twan Simons