Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Heel Halsteren Geel brengt instanties samen en daaruit blijkt dat het onderling contact verbetert.
Heel Halsteren Geel brengt instanties samen en daaruit blijkt dat het onderling contact verbetert. (Foto: Dennis van Loenhout)

Heel Halsteren Geel verlaagt drempels

HALSTEREN – Halsteren is een veilige kern, waar relatief weinig problemen zijn. Maar meer veiligheid en minder problemen maken Halsteren nóg beter. De actie Heel Halsteren Geel, een initiatief van wijkagenten Paul Jacobs en Diana Schetters, verlaagt de drempels tussen instanties en werpt een helder, geel licht op knelpunten en problemen die anders misschien in de schaduw zouden blijven.

Wijkagenten Paul Jacobs en Diana Schetters zijn het eens: "Ook al zijn we er, we zijn niet altijd voor iedereen zichtbaar. En in ons dagelijkse werk hebben we ook niet de tijd om in elke brandgang te kijken. De buurtpreventieteams zien dingen die wij niet zien, en met deze actie willen we graag dat ze ons meenemen zodat we Halsteren door hun ogen kunnen bekijken." Tijdens Heel Halsteren Geel nemen de buurtpreventiemedewerkers niet alleen de wijkagenten, maar ook medewerkers van woningcorporatie Stadlander, WijZijn Traverse en de BOA's van de gemeente Bergen op Zoom mee de wijk in. Deze partijen communiceren het hele jaar door regelmatig met elkaar, maar door met elkaar op pad te gaan worden de contacten nauwer, de drempels lager en het onderlinge begrip groter. En dat werkt, zo bleek vorig jaar al.

Nuttig

Peter Wierckx van buurtpreventieteam De Beek vindt het een heel goed idee om instanties en politie op deze manier bij de wijk te betrekken. Hij zegt: "Omdat wij meerdere keren per week zeker anderhalf uur door de wijk lopen zien wij meer details, van losse stoeptegels tot plekken waar gedeald wordt en rolluiken die dicht blijven", vertelt hij. Wierckx gaat op pad met wijkagent Diana Schetters en maatschappelijk werker Huub Schijns van WijZijn Traverse. Schijns wil vooral luisteren en leren. "In mijn werk begeleid ik vooral mensen met financiële problemen. Vanmiddag zie ik als een mooie kans om tunnelvisie te voorkomen en me een realistisch beeld vormen bij de verhalen die ik hoor. Dat is zonder meer nuttig."

Actie

Als Peter Wierckx een praatje aanknoopt met Jan Roosendaal, een passerende buurtbewoner, bewijst Heel Halsteren Geel meteen zijn nut. "Ik wandel veel, dat moet van de dokter", zegt Roosendaal, "en in een brandgang in mijn straat ruik ik dan regelmatig een vreemde geur." Wierckx knikt, hij kent het probleem, en Diana Schetters schiet meteen in actie: "Bedankt, dát wil ik weten!"

Niet veel later staat het drietal in de bewuste brandgang. Er is niets te zien en niets te ruiken, maar afgesproken wordt om de situatie in de gaten te houden. Met die korte ontmoeting bewijst Heel Halsteren Geel zijn nut. Dat zit 'm in de details.

Meer berichten