Het kiezen van een leerwens en het bedenken van een cursus.
Het kiezen van een leerwens en het bedenken van een cursus.

"Klasse!" nieuw programma voor laaggeletterden

Algemeen

HOOGERHEIDE - Nederland heeft 2.5 miljoen laaggeletterden waarvan 10% echt niet kan lezen en schrijven. De overige 90% kan meestal wel redelijk Nederlands spreken, maar heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen of computeren. Om deze laaggeletterden te vinden, benaderen en werven heeft Marian Janssen het programma "Klasse!" bedacht en in een handboek vastgelegd.

Eerst heeft ze door middel van vier profielen de doelgroepen in kaart gebracht. De profielen Wesley, Gerard, Elly en Fatima. Aan deze profielen zijn kenmerken gekoppeld zoals leeftijd, werk, gezinssituatie, hobby's en achtergrond en kijkt men hoe men in contact kan komen met deze profielen. Zo kan het zijn dat het Wesley zijn droom is om een eigen bedrijf te beginnen of een certificaat halen voor zijn werk en Gerard zou misschien graag voorzitter van een vereniging willen worden. Er wordt gekeken wat de gerichte leerwensen zijn en naar aanleiding daarvan kan er een cursus worden bedacht. Een getrainde docent heeft dan de gelegenheid om de tekortkomingen op taalgebied op te sporen, erop inspelen en een taalcursus die daarop aansluit aanbieden.
Taalcoördinator Monique Swagemakers van To-Taalhuis nodigde Marian uit om haar programma te presenteren aan een grote groep belanghebbenden. Zij is al jaren betrokken bij de bestrijding van analfabetisme en laaggeletterdheid. Ze traint taalvrijwilligers en is auteur van het handboek NT1 (voor mensen die de Nederlandse taal als moedertaal hebben). De belanghebbenden werden in twee groepen verdeeld. Een groep speelde met trainingsacteur Irma Rens, een situatie waarin duidelijk werd welke smoezen mensen met een taalachterstand gebruiken en hoe men iemand kan benaderen en overhalen om een cursus te gaan volgen. De andere groep koos een profiel en bedacht daar een leerwens bij. Doel was mensen overhalen om uiteindelijk een taalcursus te gaan volgen. Het handboek "Klasse!" Is binnenkort gratis digitaal te verkrijgen. www.bwiwoensdrecht.nl