Uitleg over de werking van de bijenkas en honingraat.
Uitleg over de werking van de bijenkas en honingraat. Foto: Sophia Piesens

Bijensoorten sterven uit door onwetendheid

Algemeen

OSSENDRECHT - Over belangstelling had de Bijenhoudersvereniging "de Wal van Brabant" met zijn 90 leden in Ossendrecht niet te klagen. De open dagen zijn er om mensen enthousiast te maken voor het bijen houden en om voorlichting te geven over het wel en wee van de bijen. Vol passie vertelden de imkers over hun hobby.

Wist u bijvoorbeeld dat een bij voor één potje honing van 450 milliliter 40.000 tot 60.000 kilometer vliegen aflegt? Gif is een grote oorzaak voor het verdwijnen van de bijen, daar worden de mensen zich steeds meer van bewust, maar het is niet de belangrijkste oorzaak volgens Jos Bastiaansen van de imkervereniging. "Wat de mensen niet weten is dat de honingbijen maar één van de 359 soorten bijen zijn. De honingbijen worden goed verzorgd door de imkers. Die zijn voor hen een soort huisdier, als er een probleem mee is dan wordt dat opgelost. Het zijn juist de 358 andere soorten, de solitaire bijtjes die het moeilijk hebben en die zorgen voor het bestaan van de voedselketen. Doordat er steeds meer natuur verdwijnt overleven zij niet.

Voedselbron

Solitaire bijen hebben vaak maar één soort plant of bloem als voedselbron. Als die verdwijnt gaan ze dus dood. Dertig soorten solitaire bijen leven onder de grond, de rest boven de grond. Zij hebben takjes, hout, bladeren en afgestorven planten nodig voor hun nest en om te overwinteren. Als het er niet is, betekent dat het einde van hun soort. Het is vaak onwetendheid van de mensen, zoals waarom knot je een hele rij wilgen in een keer en niet elk jaar om en om. Door alles in een keer te knotten sterven de bijen die leven van het stuifmeel van de wilg en dat zijn er veel, die komen niet meer terug omdat solitaire bijen maar 200 meter rondom de nestplaats vliegen in tegenstelling tot de honingbij die 3 kilometer rondom de nestkast vliegt."

Snuffelcursus

Ad Daalmans is sinds twee jaar imker. Hij is door zijn zoon, die drie jaar imker is, helemaal enthousiast gemaakt. "Eigenlijk zit het in de familie, mijn oom had veertig bijenkasten, daarna is mijn broer begonnen en toen mijn zoon en ikzelf. Je wordt niet zomaar imker. Je moet eerst een theorie- en een praktijkcursus volgen, daarna volgt een 2.5 uur durend examen." Volgend jaar mei worden er twee avonden "snuffelcursus" gegeven en kunt u bij een bijenvolk gaan kijken. Hou De Zuidwestkrant tegen die tijd in de gaten.