Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Het magische moment als Dinie contact legt met haar man Joep. Kleindochter Teuntje kijkt stralend toe.
Het magische moment als Dinie contact legt met haar man Joep. Kleindochter Teuntje kijkt stralend toe. (Foto: Sophia Piesens)

Een bijzonder cadeau voor opa en oma Maes bij Mariahove

OSSENDRECHT - Het initiatief kwam van kleindochter Teuntje Deen. De 60- jarige bruiloft van haar opa en oma op 24 april kwam eraan en ze wilde daar een mooi cadeau voor bedenken waar ze beiden wat aan zouden hebben. Maar wat?

Oma wordt verzorgd in het zorgcentrum Mariahove vanwege dementie en opa is daar elke dag te vinden. Ze kwam op het idee van een CRDL (cradle) apparaat. Maar dat zou alleen te realiseren zijn door crowdfunding. Ze legde het met kerst voor aan opa. Hij houdt helemaal niet van belangstelling. Hij was bang dat het een beetje als uitbuiting zou voelen, maar hij werd toch heel enthousiast, hij vond het later zelfs een gaaf idee. Ze vroeg toestemming aan tanteLouise. In maart startte de crowdfunding en deze week werd de CRLD als cadeau overhandigd aan haar opa en oma in het zorgcentrum.


Joep Maes, de opa van Teuntje vindt het een geweldig initiatief. "Ik vind het fantastisch! Ik ben zo trots op haar! Ik hoop dat mijn vrouw Dinie kan genieten van deze gebeurtenis, ze is nu een beetje beduusd. Ik weet niet of ze het zich allemaal realiseert, ze krijgt zoveel prikkels ineens omdat er veel mensen aanwezig zijn." Elke dag fietst hij van Putte naar het zorgcentrum. "Mijn bezoek werkt twee kanten op: voor haar geluk en voor mij voor de beweging." Teuntje: "Oma is van nature heel nieuwsgierig, ze lacht ook altijd als je tegen haar praat en aan haar komt. Natuurlijk is het de bedoeling dat iedereen in het zorgcentrum gebruik maakt van dit apparaat."

De CRDL is een apparaat in de vorm van een grote houten pinda die verschillende geluiden maakt. Mensen met dementie worden door deze geluiden en aanrakingen geprikkeld. Nadat Teuntje het CRDL apparaat met opa heeft onthuld, komt oma erbij staan. Ze voelt het contact en lacht.

Meer berichten