Afbeelding
Foto: Sophia Piesens

Van bovengrondse naar ondergrondse afvalcontainers

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - Wethouder Henk Kielman was samen met Pascal de Klerk, adjunct-directeur van Saver, aanwezig bij een van de eerste plaatsingen van de nieuwe ondergrondse afvalcontainers in gemeente Woensdrecht.

Alle bovengrondse containers voor plastic verpakkingsafval en drankenkartons, glas en textiel worden vervangen door ondergrondse containers. Ze worden geplaatst omdat de ondergrondse afvalcontainers veel minder zichtbaar zijn in het straatbeeld en de ervaring is dat er minder afval wordt bijgeplaatst, waardoor de omgeving schoner en netter blijft. Op twee locaties wordt in de containers voor pastic afval een persmachine ingebouwd. Deze kan daardoor net zoveel plastic herbergen als vier containers. Voor de veiligheid zullen deze containers alleen geopend kunnen worden met een Saverpas.

De ondergrondse restafvalcontainers worden vanuit het oogpunt van efficiëntie op verschillende locaties tegelijkertijd geplaatst. Zij worden pas 1 januari 2019 in gebruik genomen. De inwoners van de gemeente kunnen dan kiezen of zij gebruik gaan maken van de ondergrondse restafvalcontainer of van de grijze restafvalcontainer. Kiest u voor de ondergrondse container, dan wordt uw grijze restafvalcontainer weggehaald. Ook voor de ondergrondse restafvalcontainer heeft u een pas nodig. De kosten van het zelf wegbrengen zullen lager uitvallen, meerdere legingen op een knip, dan de kosten om de grijze restafvalcontainer te laten legen.

Om te voorkomen dat de ondergrondse restafvalcontainers te vol raken, hebben ze een meting op afstand. Zodra die een bepaald punt heeft bereikt zal hij worden geleegd zodat de mensen met hun volle vuilniszak niet weer huiswaarts moeten keren. Over de hoogte van het tarief zal de gemeente bewoners in het najaar informeren, de belastingtarieven zijn nog niet bekend en er moeten over de tarieven nog goede afspraken worden gemaakt met Saver.