Stadlander-bestuurder Ton Ringersma belooft een luisterend oor.
Stadlander-bestuurder Ton Ringersma belooft een luisterend oor. Foto: Dennis van Loenhout

Stadlander belooft luisterend oor

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Woningcorporatie Stadlander zoekt ambitieus naar verbeteringen. Betere communicatie, betere duurzaamheid, betere preventie van schuldproblematiek bij huurders, en vooral beter luisteren naar de wensen van huurders. De jaarlijkse belanghoudersbijeenkomst van Stadlander, die werd bezocht door bewonerscommissies, huudersbelangenverenigingen, colleges en gemeenteraden, was een avond vol ideeën.

Bestuurder Ton Ringersma had zijn publiek veel te vertellen. Over de wijze waarop Stadlander proeverijen van bijvoorbeeld asperges inzet om het contact tussen buren en daarmee de leefbaarheid te verbeteren. Of over hoe het werk van een kunstenaar een buurt zo trots maakt dat het vandalisme voorkomt. Ringersma vertelde bovendien over mensen met "verward gedrag", bijvoorbeeld door een GGZ-achtergrond, die óók ergens moeten kunnen wonen. "Wij gaan al voor plaatsing met die mensen in gesprek, tijdens een spreekuur bij de GGZ. We proberen "klontering" van mensen met problemen te voorkomen. Dat is niet makkelijk, want deze mensen zoeken vaak een woning voor een laag budget, en die hebben we nou eenmaal alleen in bepaalde compllexen. Daarom vinden we scheefwonen in bepaalde gevallen niet heel erg. Dit blijft een moeilijk onderwerp waar we continu mee bezig zijn."

Ook financiën zijn soms een moeilijk onderwerp voor huurder. Op dit moment zitten 103 hurders van Stadlander in de schuldhulpverlening. "In samenwerking met onze partners treden we preventief op om uitzetting te voorkomen, en zoeken we de samenwerking met professionele bewindvoerders van een gerenommeerd deurwaarderskantoor. Uitzetting willen we zo veel en vaak mogelijk voorkomen."

Tijdens zogenoemde koffiegesprekken gaan Stadlander-medewerkers in gesprek met bewoners, om te luisteren naar problemen of wensen. Zo is de opvolging van reparatieverzoeken het laatste jaar flink verbeterd door de komst van de onderhoudsregisseur, al signaleert een bewoner van de Gertrudishof nog altijd hindernissen: "Bij storingen in de gemeenschappelijke ruimtes die na 16.30 uur ontstaan is het nog steeds een groot probleem om in contact te komen met iemand die het oplost. Zonder van mijn tijd!" Het is directeur Wonen Willem Maas die verbetering belooft. Maas toont zich ook bezorgd over de rap stijgende energiekosten voor bewoners. "We tonen ons bezorgd over huurachterstanden en realiseren ons dus dat de energiekost ook een woonlast is. Naar verwachting stijgt die in 2019 met maar liefst 10%. Dat moeten we met elkaar oplossen, door bewoners bewust te maken van hun energieverbruik." Op de vraag van een bewoner wat dat concreet betekent is zijn antwoord: "Dat u minder snel een raam open moet zetten en eerder een trui moet aantrekken."

Het Halsterse CDA-raadslid Reinoud Krijnen was kritisch luisteraar tijdens de belanghoudersbijeenkomst. "Leefbaarheid in de dorpen bereik je niet alleen door te bouwen", zegt hij, "Stadlander geeft aan met haar bewoners in gesprek te gaan en dat is goed. Maar het belangrijkste is dat die gesprekken dan ook de juiste opvolging krijgen." GBWP-raadslid Betsy de Kock is dat met Krijnen eens. Zij zegt: "Op de Halsterse braderie hebben wij de woonbehoeftes gepeild. We troffen vooral jongeren die in Halsteren willen blijven wonen maar dat niet kunnen betalen, of ouderen die te groot wonen maar geen alternatief vinden in eigen dorp. Er wordt hier gesproken over krimp, maar dat betekent niet dat de woonbehoefte terugloopt, die wordt gewoon anders. Mensen willen langer zelfstandig blijven in de eigen wijk. Dat zijn zaken die moeten worden meegenomen. Er is gelukkig ook veel verbeterd in de communicatie met huurders, zij worden veel meer meegenomen in de digitale communicatiemiddelen van Stadlander en dat is goed. Communicatie is essentieel, het nakomen van afspraken ook."

De veranderende woonbehoefte wordt ook dagelijks gezien door de Woensdrechtse raadsleden Jeroen Beunk en Adri van Zweden: "Mensen die gescheiden zijn, ouderen die gelijksvloers willen kunnen wonen in eigen kern, juist met die mensen moet rekening worden gehouden. We horen hier goede ideeën, maar bijvoorbeeld voor de energietransitie ligt er nog een grote taak, daarvoor moeten veel oude huizen ingrijpend worden aangepast. Dat wordt een interessante uitdaging. Het was trouwens mooi om te horen dat Stadlander erg enthousiast is over het armoedepact in Woensdrecht, dat doet ons goed."