Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Vlnr: Bert Janssens, Martin Groffen, Hans Hermes en Jeffrey van Agtmaal. Zij ontvingen het eerste exemplaar van het stripboek.
Vlnr: Bert Janssens, Martin Groffen, Hans Hermes en Jeffrey van Agtmaal. Zij ontvingen het eerste exemplaar van het stripboek. (Foto: Sophia Piesens)

Kunstwerk en stripboek over Prinses Paulientje

OSSENDRECHT - Bij zijn oma in Ossendrecht hoorde Martin Groffen aan de keukentafel het verhaal over "Prinses Paulientje", het kleinste vrouwtje dat ooit heeft geleefd, Paulina Musters. Zij werd op 26 februari 1878 in Ossendrecht geboren en was bij haar geboorte 30 cm lang. Toen zij op bijna 17-jarige leeftijd overleed was zij 61 centimeter.


Martin was het verhaal vergeten totdat hij tien jaar geleden het boek "Prinses Paulina" van Mark Traa las. Hij dacht: "Hoe kan ik dat zijn vergeten? Ze is zo uniek, zelfs het Guinness Book of World Records erkent haar als de kleinste vrouw die ooit heeft geleefd. In museum Den Aanwas is een plekje aan haar gewijd en zelfs in een museum in San Francisco! Maar in Ossendrecht hebben we geen fysiek bewijs. Ik moet hier wat mee doen." Aangezien Martin Groffen toen de wethouder van Cultuur was, kon hij ermee aan de slag. Zijn zoektocht naar een kunstenaar eindigde bij beeldend kunstenaar Hans Hermes uit Putte. Nadat de tekeningen waren goedgekeurd en het materiaal was gekozen, moesten er nog sponsoren worden gezocht. Dat heeft even geduurd. Drie jaar geleden, tijdens een opening van een expositie in het streekmuseum Den Aanwas liet tekenaar Bert Janssen aan Martin een boekje in zwart/wit zien over Prinses Paulientje. Martin kreeg gelijk het idee om dit verhaal voor het nageslacht te bewaren en de jeugd erbij te betrekken. Na overleg werd er besloten om een oplage van 4000 gekleurde stripboeken over de levensloop van Paulientje te laten drukken en deze op de basisscholen van de gemeente onder de jeugd uit te delen. De eerste exemplaren hiervan werden donderdagmorgen uitgedeeld aan striptekenaar Bert Janssens, kunstenaar Hans Hermes, Martin Groffen die alles in gang heeft gezet en cultuurwethouder Jeffrey van Agtmaal.

Meer berichten