Logo halsterse-zuidwestkrant.nl
Bij zijn afscheid van de vrijwillige Brandweer Halsteren is René van Broekhoven koninklijk onderscheiden.
Bij zijn afscheid van de vrijwillige Brandweer Halsteren is René van Broekhoven koninklijk onderscheiden.

René van Broekhoven Koninklijk Onderscheiden

HALSTEREN - Tijdens een drukbezochte afscheidsreceptie in de brandweerkazerne aan de Nijverheidsweg in Halsteren is René van Broekhoven zaterdagavond Koninklijk Onderscheiden. Na een mooie toespraak speldde burgemeester Frank Petter de vertrekkende brandweerman de onderscheiding op. Kort daarvoor was René van Broekhoven (62) vanuit de Veiligheidsregio en collega's van Brandweer Halsteren bedankt voor zijn trouwe en deskundige inzet gedurende bijna 38 jaar bij de vrijwillige brandweer.

Dat Van Broekhoven veel respect genoot bleek eerst uit de woorden namens het korps en de Veiligheidsregio. "In die ruim 37 jaar ben jij een soort pilaar van de post Halsteren geworden. We hebben dankbaar gebruik gemaakt van jouw enorme ervaring. Jij bleef altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen en hebt aanzien gecreëerd. Je bent een inspirator voor de nieuwe garde. Destijds begonnen bij de Gemeentelijke Brandweer Halsteren nam je op 1 mei officieel afscheid van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Tegen vele veranderingen in de organisatie heb jij je nooit verzet. Hoewel volgens de groepsApp al uit dienst, was je onlangs nog als eerste ter plaatse bij een grote brand in Bergen op Zoom." Na deze lovende woorden kreeg René van Broekhoven onder andere een kristallen aandenken en geschenkenpakket aangeboden. Echtgenote Karin mocht een fraai boeket in ontvangst nemen.


Persoon

Aansluitend nam burgemeester Frank Petter, die de term 'hoogwaardigheidsbekleder' bij zijn ontvangst meteen afwimpelde, het woord: "Ik vind het een eer en bijzonder fijn dat ik hier vanavond aanwezig mag zijn. René, jij staat bekend als een constante factor binnen de brandweer. Jouw lange dienstverband is daar een bewijs van. Maar je bent ook een constante in de betekenis dat je niet iemand van uitersten bent. Je was binnen het team een stabiele en rustige waarde. Een persoonskenmerk dat bij het werk bij de brandweer misschien wel een kerncompetentie moet zijn." 'Opmerkelijk' noemde de burgemeester 'het verhaal van de schoorsteenbrand nota bene bij de familie Van Broekhoven thuis. "Is er een oorzakelijk verband tussen de brand en de handel in steenkool die je ooit had? Oud partijtje eierkolen opgestookt of zo? Daar zat dan waarschijnlijk iets te veel teer in. Feit is wel dat zo'n beetje de halve regio is uitgerukt om die schoorsteenbrand te bestrijden. Dat noem ik nog eens collegialiteit!"

Na deze anekdote ging Petter in op aangrijpende gebeurtenissen binnen het gezin van René van Broekhoven "Jij en je vrouw Karin zijn de trotse opa en oma van kleindochter Lenthe. Tussen alle drukte als zelfstandig ondernemer van een druk garagebedrijf vinden jij en je vrouw de ruimte om er te zijn voor jullie kleinkind. Maar jullie hebben helaas in de kring van je eigen gezin ook afscheid moeten nemen van jullie dochter Claudia. Ze is overleden aan Cystic Fibrosis, beter bekend als taaislijmziekte. Je andere dochter lijdt ook aan deze longziekte en jij zet je op een wel heel bijzondere manier in om bij te dragen aan het bestrijden van deze ziekte. Je bent actief binnen Stichting The Air Team CF en hebt vaak mee geschaatst met de alternatieve Elfstedentocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar bestrijding van deze levensbedreigende ziekte. En dat is succesvol, omdat er al behoorlijke stappen zijn gezet. Naast deelname aan de sportieve activiteiten, help je ook mee met de andere activiteiten van de stichting. Ik wil hier benadrukken dat ik heel veel waardering heb voor mensen die zich tegen taaislijmziekte inzetten. Alleen al hier voor wil ik jullie applaus aan René!"

"René, we keren weer terug naar jouw carrière als brandweerman. Dit deed je naast het garagebedrijf dat je samen met je broer Ad runt. Ad is ook brandweerman geweest. Als broers leven jullie in goede harmonie en werken jullie prettig samen. Maar wanneer de pieper ging, kon dit toch wel eens voor rimpelingen in de vijver zorgen. Want wie ging naar de uitruk en wie bleef er in de garage achter? Want de schoorsteen moet ook blijven roken. Nee René, geen zorg. Ik kom niet terug op het schoorsteenbrandincident. Deze avond draait om jouw afscheid. Maar ik weet heel goed dat je je werk als brandweervrijwilliger niet kon uitvoeren zonder de onvoorwaardelijke steun van je vrouw. Karin, bedankt dat je die ruimte aan René hebt geboden. In sommige Engelstalige landen wordt je partner vaak aangeduid met 'your better half'. Ik geloof zeker dat dit zo is."

"Onze samenleving heeft grote waardering voor brandweerlieden. Dit geldt extra wanneer sprake is van vrijwillig dienende brandweermensen. Om die waardering te onderstrepen, wordt met een dienstverband van meer dan 20 jaar, bij afscheid een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. René, jij bent meer dan 37 jaar actief geweest als vrijwilliger. Jij verdient dus dubbel en dwars die onderscheiding. Niet in de laatste plaats vanwege jouw inzet maar ook omdat je handelt naar het idee om iets voor een ander over te hebben. Daarmee heb je bijgedragen een veiligere én mooiere samenleving."

Voor zijn verdiensten als brandweervrijwilliger werd René van Broekhoven benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en kreeg de versierselen die daarbij horen opgespeld.

Meer berichten