Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Problemen? Het Leger des Heils komt eraan!

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – REGIO - Bij "Leger des Heils" denk je aan Majoor Bosshardt, kledinginzameling, collectebussen en de kerk. Dat beeld is verleden tijd, anno 2017 is het Leger des Heils, naast het hierdoor bekende Korps, ook een professionele hulpverleningsorganisatie, die niet afwacht tot het te laat is, maar pro-actief met de "poten in de modder" staat. Manager Ambulant Jan Looij zegt: "Wij zeggen niet 'hier zijn we, kom maar naar ons toe'. Nee, ons motto is 'waar ben je? We komen eraan!'"

Aan het Zonneplein in Bergen op Zoom bevindt zich "Bij Bosshardt". Onder die naam heeft het Leger des Heils verschillende "wijkhuiskamers" in het land, dus ook in de Bergse wijk Warande. "In deze huiskamers heten we mensen welkom die anders last zouden hebben van eenzaamheid en ander onzichtbaar leed", zegt Jan Looij, manager ambulant, "soms hebben die mensen aan wat gezelligheid genoeg, maar soms ontvouwt zich een hulpvraag. Als dat gebeurt staan onze professionele hulpverleners klaar. Bij Bosshardt is er niet alleen voor mensen uit de Warande, maar voor de hele regio."

Leger des Heils-oprichter William Booth zei ooit "een lege maag heeft geen oren". Daarmee vatte hij perfect de kerntaak van zijn organisatie samen, die in elk geval grotendeels ook in 2017 nog opgaat. Booth bedoelde te zeggen dat iemand die honger – of een ander probleem heeft – eerst hulp nodig heeft en dan pas openstaat voor de boodschap van God. Hoewel het geloof nog steeds de kernprioriteit is van het Korps van het Leger des Heils, is de focus op hulpverlening aan mensen met problemen alleen maar gegroeid. En, zo stelt Looij, die problemen zijn soms groot. "We zien mensen die door relatieproblemen, ontslag of het overlijden van een naaste op een zijspoor raken. Financiële problemen komen ook vaak voor, ook in zo'n extreme mate dat mensen alles dreigen te verliezen, of zelfs al dakloos zijn. Maar even zo vaak zien we gevallen van drank- of drugsverslaving of zelfs huiselijk geweld. Wij hebben te maken met de harde problemen aan de onderkant van de samenleving." De hulpverleners van het Leger des Heils – die allemaal een HBO- of WO-opleiding hebben, en thuis zijn in financiën en gezinsproblematiek – helpen mensen uit de problemen, meestal in samenwerking met partners als de woningbouwvereniging, politie en psychiatrie. "Maar", zo zegt Looij, "vaak maken een luisterend oor en begrip al een wereld van verschil. Daarin zijn ook onze talloze vrijwilligers onmisbaar. Zij fungeren als maatje en kunnen hun kennis en kunde inzetten om zo goed mogelijk te helpen. Wij bieden ze daarbij de best mogelijke begeleiding." Het geloof komt bij het Leger des Heils vooral nog naar voren in de benadering van problemen, die Looij graag toelicht: "Waar het moeilijk wordt zijn wij. Wij helpen vanuit de gedachte dat we iedereen een goed leven gunnen, en dat elk probleem ook onszelf zou kunnen overkomen. Wij staan niet boven de mensen, wij staan naast ze. Maar we schuwen niet om de vinger op de zere plek te leggen, alleen zo kan je zaken oplossen."

Medio 20017 opent het Leger des Heils een nieuwe "Bij Bosshardt" in Roosendaal. Het concept van de wijkhuiskamer is maar één voorbeeld van hoe het Leger des Heils de moderne tijd tegemoet treedt: met open vizier en initiatiefrijk. "Dat is ook terug te zien in ons dienstencentrum in Sint Maartensdijk, waar mensen met een smalle beurs terecht kunnen voor mooie meubelen of andere zaken voor in huis. Onze luxe reshare-store in de Kortemeestraat in het Vierkantje in Bergen op Zoom is een plek waar mensen mooie, gerestylede kleding kunnen kopen. Niet alleen ideaal voor mensen met een beperkt budget, maar ook een mooie manier om kennis te maken met duurzame kleding." Het Leger des Heils is, kortom, altijd in beweging. En als het problemen betreft blijkt de "aanval" altijd de beste strategie. "Waar ben je? We komen eraan!". Dat is het Leger!