Ad en Annemarie Speek: trots op de gouden KNVB-speld.
Ad en Annemarie Speek: trots op de gouden KNVB-speld. Foto: Dennis van Loenhout

Gouden KNVB-waarderingsspeld voor Ad Speek

Algemeen

HALSTEREN / BERGEN OP ZOOM – Hij is zo'n man die "bij de inboedel" van FC Bergen hoort. Bijna letterlijk, want Ad Speek uit Halsteren is er elk weekend. Al 60 jaar. En aan stoppen heeft hij nog nooit gedacht. Dat gaat hij ook niet doen. Op 1 november kreeg Speek een gouden KNVB-waarderingsspeld. Dik verdiend, daarover waren zijn club en de KNVB het snel eens.

KNVB-ambassadeurs Ben Kannekens en Adrie Derijck kunnen er alleen maar om lachen. Om in aanmerking te komen voor de gouden waarderingsspeld van de voetbalbond moet iemand minstens 15 jaar een zware rol in het verenigingsbestuur hebben vervuld of 20 jaar een andere bestuursfunctie hebben bekleed. De erelijst van Ad Speek (77) is echt zo lang dat hij nauwelijks op het papiertje van Kannekens past: Speek is 60 jaar lid van FC Bergen, was 38 jaar lang scheidsrechter, 25 jaar lang rapporteur, 11 jaar secretaris van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters, 16 jaar lang jeugdvoorzitter, 18 jaar lang vicevoorzitter en is sinds 2006 erelid van de club. Bovendien hielp hij de Markiezencup met groeien naar zijn huidige vorm. Speek is, kortom, een voetbalman in hart en nieren. "We konden maar nauwelijks geloven dat jij nog geen gouden waarderingsspeld had!", zeggen de KNVB-mannen. Speek antwoordt droog: "Maar ik had al wel een zilveren…"

Nuchter als hij is, Speek is toch trots op zijn onderscheiding. "Ik wist wel dat de aanvraag liep, maar hoorde maar niks. Ik vroeg me dus wel af of het zou gebeuren. Ik heb van niemand signalen gekregen, zelfs niet van mijn vrouw, die toch in het complot bleek te zitten. En ja, natuurlijk is dit iets om trots op te zijn."

Maar de voetbal is zo'n vast deel van mijn leven dat ik er eigenlijk niet bij nadenk. In het weekend zit ik bij de voetbal, zo is het altijd geweest."

Speeks echtgenote Annemarie beaamt dat. "We kennen elkaar 55 jaar en zijn 51 jaar getrouwd. Toen we verkering kregen stond Ad erop dat hij naar de voetbal zou blijven gaan. Dat moest ik accepteren, en dat heb ik altijd gedaan. Ik vind dat zijn trouw aan de club beloond mag worden, maar ik ken Ad: hij is veel te bescheiden om dat zelf aan te kaarten. Ik wist dat dit zou gebeuren, maar heb niks laten blijken. Ik moest hem vanavond aansporen om op tijd thuis weg te gaan!" lacht ze.

Ondertussen blijft Ad Speek nog steeds bijzonder trouw aan de vereniging die vier dagen na zijn geboorte in 1940 werd opgericht. "FC Bergen werd opgericht op 23 augustus 1940, ik werd op 27 augustus geboren. Op mijn zeventiende werd ik lid, ik heb thuis nog een foto van het allereerste jeugdteam van de club. Daar speelde de huidige voorzitter toen nog in", zegt hij, "en na alles wat ik hier gedaan heb vind ik FC Bergen nog steeds de mooiste club. Ik ben er nog steeds elk weekend, ik begeleid bijvoorbeeld de scheidsrechters. Ik ben er wel een paar jaar tussenuit geweest. We hebben een paar jaar in Hoogerheide gewoond, toen heb ik bij Meto de jeugdafdeling helpen opzetten. Maar ook toen was ik gewoon nog lid van FC Bergen. Dit is mijn club. Dit is een deel van mijn leven."

Ad en Annemarie Speek, rechts geflankeerd door KNVB-ambassadeurs Adrie Derijck en Ben Kannekens.