Afbeelding

De Bezemwagen: inleveren voor Tourspel - info over de Tour- divers wielernieuws

Algemeen

INLEVEREN DE KOCK TWEEWIELERS TOURSPEL UITERLIJK TOT 1 JULI 13:00 UUR

Deelnemers opgelet; tot uiterlijk vrijdag 1 juli 13:00 uur kunnen deelnameformulieren worden ingeleverd. Kosten per lijst € 2,50. Batig saldo voor Vriendengroep Binky’s. Zij organiseren maandelijks een leuke activiteit voor jongvolwassenen met een beperking.

Uitslagen; afgelopen week werden -in veel landen- Nationale Kampioenschappen verreden. Nederlands kampioen individuele tijdrit 2022 werd de op 35-jarige leeftijd debuterende BAUKE MOLLEMA van Trek-Segafredo. Titel Nederlands Kampioen op de Weg 2022 ging naar PASCAL EENKHOORN rijdend bij JUMBO-Visma. Voor hem het rood-wit-blauwe tenue.

Parcours Tour deel 1 (t/m etappe 9);

Grand Départ Tour de France 2022 in Denemarken. Vrijdag 1 juli wordt de 1e etappe in dit Scandinavische land verreden. Individuele tijdrit van 13,2 kilometer in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De race tegen het uurwerk is vlak en niet al te technisch. Smakelijk kostje voor specialisten. De 1e felbegeerde Gele Trui wordt daarna uitgereikt op het Radhuspladsen. Etappe 2 is vlak, gaat van Roskilde naar Nyborg (202 km.) Gerede kans op waaiervorming. Want voert grotendeels langs de kust, dus oppassen geblazen. 3e etappe Vejle-Sönderborg is ook weer een buitenkansje voor de snelle mannen. De lead-outtreintjes kunnen hun gewoonlijke werk gaan doen. Maandag 04-07 is de 1e rustdag. Noem het reisdag. De hele karavaan verhuist naar Frankrijk, 1 grote logistieke operatie. Etappe 4 is een licht heuvelachtige rit van Duinkerke naar Calais. Sprinters of puncheurs? 5e etappe is een dag waar klassementsrenners met angst en beven naar uit kijken. Verreden in Noord-Frankrijk over 11 lange kasseistroken. De eindstreep ligt 500 meter vóór befaamde Bos van Wallers. Etappe 6 heuvels met een explosieve finale, tijd voor een mooie solo. 7e etappe is 1e bergetappe mét aankomst bovenop. En wat voor een slotklim; Le Super Planche des Belles Filles. Oftewel de steile berg van de Mooie Meisjes! Klassementsrenners kunnen hier hun eerste slag slaan. Etappe 8 eindigt in Zwitserse Lausanne en is sterk heuvelachtig. Opletten voor alles en iedereen. 9e etappe (zondag 10-07) is een vrij zware bergrit. Aankomst op Châtel les Portes du Soleil. De azen zullen voorin moeten zitten om tijdverlies te voorkomen. Maandag 11-07 de tweede rustdag. Vanaf hier nog 12 etappes te gaan naar Parijs.

Selectie JUMBO-Visma Tour 2022 

De 8 renners die in Kopenhagen namens JUMBO-Visma van start gaan; Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Sepp Kuss, Tiesj Benoot, Nathan van Hooydonck, Christophe Laporte & Steven Kruiswijk. Dus geen Rohan Dennis (voorbereiding niet optimaal), Robert Gesink & Mike Teunissen. Betekent slechts 1 renner met Nederlandse nationaliteit. JUMBO-Visma staat momenteel wel op plaats 1 in UCI-team-ranking!

Wat kunnen de renners verdienen in De Tour en waarmee?

Altijd interessant om te weten. Natuurlijk gaat hem om de eer, de truien en de punten voor de UCI-klassementen. Maar de financiële opbrengst is voor “profrenners en hun ploegen” ook heel belangrijk. Een ritzege in de Tour levert € 11.000 op. Er zijn dit jaar 21 etappes. Verdeling; 6 vlakke ritten, 7 heuvelritten, 6 bergetappes (waarvan 5 met aankomst bergop) en 2 tijdritten. Dan een blik op de eindklassementen. Een eindzege in de Franse Ronde brengt € 500.000 in het laatje. Dus die allerlaatste Gele Trui in Parijs is toch mooi een half miljoen euro waard! De Groene Trui van Het Puntenklassement bezorgt de winnaar € 25.000. Het Bergklassement met als bekroning De Bolletjestrui is ook goed voor een bonus van € 25.000 En de Witte Trui van Het Jongerenklassement (voor renners die op 1 januari 2022 de leeftijd jonger dan 25 hadden) is € 20.000 waard. Het Ploegenklassement brengt voor het winnende team € 50.000 op. De Super Strijdlust Prijs kent een beloning van € 20.000. Wordt door de jury toegekend aan “de meest aanvallend koersende renner van de gehele Ronde”. Verder zijn er elke dag diverse premies te verdienen met o.a. tussensprints, speciale prijzen etc.. Laat de kassa maar rinkelen. Oftewel “Het Grootste Rondrijdende Circus ter Wereld” kent meer dan genoeg manieren om de nodige pecunia binnen te halen. Alle gewonnen bedragen (per ploeg) worden door de organisatie 1 maal per week gemeld aan de diverse nieuwsmedia. Verschillen zijn vaak heel erg groot.

Tour-trivia deel 1;

Feitjes en cijfers uit de rijke historie van deze Grote Ronde. 4 renners wonnen 5 keer de Tour. Te weten Jacques Anquetil, Eddy Merck, Bernard Hinault & Miguel Indurain. Er was ooit 1 Amerikaan die 7 maal zegevierde maar die overwinningen zijn -terecht- ongeldig verklaard. Deze aartsbedrieger gebruikte -en dat gedurende vele jaren- op grote schaal verboden middelen. Kleinste tijdverschil tussen Tourwinnaar en de nummer 2. In 1989 boekte de Amerikaan Greg Lemond zijn 2eTourzege met slechts 8 seconden voorsprong op Laurent Fignon. Grootste tijdverschil werd genoteerd in 1952. 28 minuten en 17 seconden was toen de kloof tussen de legendarische Italiaanse Campionissimo Fausto Coppi en de Belg Stan Ockers. Aantal dagen in het Geel; uiteraard staat dit record met 96 dagen op naam van Eddy Merckx. Tweede is Bernard Hinault met 79 dagen en 3e plaats voor Miguel Indurain die 60 dagen dit kleinood mocht dragen. Chris Froome volgt met 59 dagen.

Transferpraatjes; bij Trek-Segafredo heeft 30-jarige Belg Jasper Stuyven zijn contract verlengd t/m eind 2025. Stuyven rijdt al sinds 2014 voor deze Amerikaanse ploeg. Nathan van Hooydonck blijft t/m eind 2024 verbonden aan JUMBO-Visma. Verlengd t/m eind 2025; David Gaudu bij Groupama-FDJ. Na 7 jaar verlaat Sören Kragh Andersen aan einde van dit seizoen DSM Team, maakt ook geen deel uit van deze ploeg in de Tour. Kragh Andersen verhuist meer dan waarschijnlijk naar Alpecin-Deceuninck. En dit was het wekelijkse wielernieuws in aflevering 273 van.....