Beiaardconcert Martinuskerk
Beiaardconcert Martinuskerk Foto: Bep Tielemans

Beiaardconcerten Martinus

Algemeen

HALSTEREN -  Ook komende zomer zijn er drie beiaardconcerten te beluisteren rondom de toren van de Sint Martinus te Halsteren. Steeds op de woensdagavonden, om de week en vanaf 19:30 uur.

De vrijwilligers van de kerk samen met de beiaardier zullen u gastvrij onthalen. De directe omgeving van de Sint Martinus leent zich goed voor het luisteren naar speciale klokkenmuziek. Programma’s zijn gratis aan de kerk verkrijgbaar.

Op woensdag 29 juni 19:30 uur wordt de serie geopend door Toni Raats. Hij speelt een afwisselend zomerprogramma. Toni bespeelt de klokken van Halsteren sinds zijn afstuderen aan de beiaardschool sinds 1988. Het was destijds Theeuw Ambagts, die hem gastvrij deze mogelijkheid bood, waardoor hij zich geleidelijk verder kon ontwikkelen. Toni studeerde tussen 1988 en 1998 aan de Koninklijke beiaardschool ‘Jef Denijn’ te Mechelen. Met de beiaard wil hij vooral verbinden en komen tot creatieve culturele uitingen en samenwerking. Dat doet hij op dit moment in Halsteren samen met Janno den Engelsman, stadsbeiaardier van Bergen op Zoom. Zij proberen gezamenlijk de beiaard in Halsteren meer in de belangstelling te plaatsen. Zo zal dit jaar op monumentendag de al eerder gereed gekomen trap feestelijk geopend worden. Deze fraaie trap maakt bezoek straks voor publiek op een veilige manier mogelijk. Daarmee kan het carillon de functies rondom cultuur, erfgoed en educatie nog beter vervullen. Op 13 juli bespeelt Janno den Engelsman het carillon en 27 juli Jan-Sjoerd van der Vaart, beiaardier van Etten-Leur. Na afloop kan men de beiaardiers ontmoeten onder aan de toren.

En natuurlijk staat ook het terras van anno 1633 rondom de concerten altijd weer voor u klaar voor een hapje en een drankje, daar waar de uitbater u gastvrij ontvangt.