De Zachte G-prijs.
De Zachte G-prijs.

Waar valt de Zachte G-prijs?

Algemeen

REGIO - Op 23 juni 2022 wordt voor de vijfde keer de Zachte G-prijs uitgereikt. Deze prijs, die bestaat uit een grote rode Zachte G-trofee en een geldbedrag van € 1.000,00, wordt om de twee jaar beschikbaar gesteld door Erfgoed Brabant. Een onafhankelijke jury bepaalt wie van de kandidaten het best heeft gepresteerd op het terrein van het Brabants in al zijn verschijningsvormen.

In 2013 werd deze uiteraard zeer prestigieuze en begerenswaardige prijs voor het eerst uitgereikt in Stadsschouwburg De Maagd in Bergen op Zoom. Winnares was toen Petra Robben uit Tilburg. De daarop volgende winnaars waren Piet van Esch, Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg (een schrijverscollectief uit Oost-Brabant) in 2015 en Mientje Wever uit Boxmeer en Adri Hoppenbrouwers uit Rucphen in 2018. De tot nu toe laatste was in 2020 Cor Swanenberg uit Middelrode.

Voor de Zachte G-prijs van 2022 zijn maar liefst 43 kandidaten aangemeld. De inschrijving is inmiddels gesloten. Onder de kandidaten bevinden zich diverse personen uit onze regio en dat zijn zeker niet de minste kanshebbers: Cees van Broekhoven uit Bergen op Zoom, Dialectgenootschap De Berregse Kamer uit Bergen op Zoom, Sonn Franken uit Bergen op Zoom en Jan Luysterburg uit Hoogerheide.

Voorwaarden

Iedereen die dat wilde kon activiteiten van kandidaten aanmelden. Deze moesten echter wel voldoen aan strikte voorwaarden: In de activiteit staat het Brabants centraal - en dat mag in al zijn verschijningsvormen zijn. De activiteit is een voorbeeld voor andere activiteiten op het gebied van het Brabants. De activiteit bevordert het imago van het Brabants. De activiteit zet taal neer als instrument van Brabantse cultuur en identiteit. De activiteit is verrassend, vernieuwend en creatief. De activiteit is heden ten dage zichtbaar, of er is nog steeds levendige informatie over te vinden. De activiteit is een publieksactiviteit en/of betrekt liefhebbers van het Brabants bij de activiteit.

Gezien het grote aantal kandidaten is de kans klein dat de prijs in onze contreien terechtkomt. Toch is het heel goed mogelijk, want de vier genoemde kanshebbers mogen gerust ‘kanjers’ worden genoemd op het gebied van het vastleggen, bevorderen, koesteren en promoten van hun Brabantse dialect.