Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel

De Bezemwagen: divers wielernieuws en portret MvdP

Algemeen

MILAAN-SAN REMO

de 1e Monumentale Klassieker van het seizoen 2022. Winst in La PrimaVera (De Lente) ging naar Sloveen Matej Mohoric (Bahrain Victorious) die in de afdaling van Poggio di Remo demarreerde. Tweede Anthony Turgis (TotalEnergies) en een keurige 3e plaats voor Mathieu v.d. Poel (Alpecin-Fenix) bij zijn herintreden! Overige uitslagen; ProTour wedstrijden. Danilith Nokere Koerse kende als oppermachtige winnaar na fraaie & fabuleuze eindsprint Tim Merlier van Alpecin-Fenix. GP de Denain; heerlijk bonken over o.a. 20 kilometer kasseistroken. Zege van Max Walscheid rijdend voor Cofidis. Milaan-Turijn met sprintzege (uiteraard) voor Mark Cavendish van Quick Step-Alpha Vinyl. Het betekende de 159e profzege van Cavendish. Daarmee werd hij nu alleen recordhouder. Duitse sprintbom André Greipel (De Gorilla) behaalde 158 zeges in zijn -inmiddels afgesloten- wielerloopbaan. Bredene Koksijde Classic winnaar -na een prachtige machtssprint-  werd Duitser Pascal Ackermann van UAE Team-Emirates.

Kalender; 21 t/m 27-03 World Tour rittenkoers RONDE VAN CATALONIË. 22 t/m 26 maart in Italië Internationale Wielerweek Coppi & Bartali. Een flinke serie van Vlaamse World Tour voorbereidingskoersen; 23-03 MINERVA CLASSIC BRUGGE-DE PANNE, 25-03 E3 SAXO BANK CLASSIC, 27-03 GENT-WEVELGEM IN FLANDERS FIELDS & 30 maart DWARS DOOR VLAANDEREN. Staan allemaal in het teken van zondag 3 april. Dan vindt immers “De Hoogmis van het Vlaamse wielrennen” plaats; DE RONDE VAN VLAANDEREN. Want zoals elk jaar vormt “Vlaanderens Mooiste” het begin van APRILMAAND KLASSIEKERMAAND:

DE VOORJAARSKLASSIEKERS; Traditioneel is de wieleragenda in maand april rijkelijk gevuld met klassiekers. Daaronder liefst 3 wedstrijden met predikaat “MONUMENTALE KLASSIEKER”. Uw spoorboekje van deze reeks topkoersen; zondag 3 april RONDE VAN VLAANDEREN (Monument 1 maand april). Woensdag 6 april Scheldeprijs met uiteraard finish in Schoten. zondag 10 april AMSTEL GOLD RACE. Draaien, keren en klimmen in het Limburgse heuvellandschap. Woensdag 13 april Brabantse Pijl. Zondag 17 april PARIJS-ROUBAIX (Monument 2 maand april), De Hel van het Noorden. Dokkeren over de kasseien. Droog weer betekent veel stof, regen betekent spekgladde wegen. En altijd kans op valpartijen, lekke banden. Kortom spektakel avant la lettre! Woensdag 20 april WAALSE PIJL. Met natuurlijk 3 maal de beklimming van de vreselijke steile Muur van Hoei (of Huy zoals de Walen het schrijven). De reeks wordt afgesloten met de oudste klassieker (sinds 1892) LUIK-BASTENAKEN-LUIK. Ook bekend als “La Doyenne”. Monument 3 van deze aprilmaand. Voor de echte wielerliefhebbers worden het 4 wielerweken om met spanning naar uit te kijken. Welke kleppers gaan er met de felbegeerde zeges aan de haal en vergaren daarmee eeuwige roem?

OVERIGE WEDSTRIJDEN APRIL; naast de bovengenoemde “klassiekers” kent de 4e maand van het jaar 2022 nog een aantal topwedstrijden. 02-04 ProTour (PT) GP Miguel Indurain. Van 4 t/m 9 april RONDE VAN HET BASKENLAND (World Tour=WT). Ronde van Turkije (PT) van 10 t/m 17 april. 12-04 Parijs-Camembert. 18 t/m 22-04 Tour of the Alps (PT). En van 26 april t/m 1 mei Zwitserse RONDE VAN ROMANDIË (WT).

PORTRETTEN VAN HEDENDAAGSE WEGVEDETTEN DEEL 7  MATHIEU V.D. POEL

Aandacht voor weg-carrière MATHIEU V.D. POEL. Is hersteld van een slepende rugblessure. Kende een lange rustperiode sinds december 2021. Zijn terugkeer in peloton maakte hij (totaal onverwacht) op 19 maart tijdens Monumentale Klassieker MILAAN-SAN REMO. Daarna Italiaanse Wielerweek Coppi & Bartali. Tevens op deelnemerslijst RONDE VAN VLAANDEREN & PARIJS-ROUBAIX. Op de planning staan ook GIRO D’ITALIA & TOUR DE FRANCE. Werd geboren in Belgische Kapellen 19-01-1995. Vader Adrie was een zeer succesvolle profwielrenner. Moeder Corinne dochter van het Franse Wielericoon Raymond Poulidor. En Mathieu is tevens een gelouterd veldrijder met o.a. 4 wereldtitels. Hij kent als bijnamen “MATJE” & “MVDP”. Sinds 2014 Elite op de weg. Rijdt alweer enkele jaren voor Alpecin-Fenix, een Belgische ProTourploeg. Sinds jaar en dag treden Gebr. Roodhooft op als zijn zaakwaarnemers. Wapenfeiten c.q. erelijst; behaalde tot nu toe 44 zeges als prof. Won in 2017 twee etappes in Ronde van België, eindklassement én puntenklassement tijdens Boucles de la Mayenne. Bovendien Beste Jongere. Ook in 2018 eindzege van deze rittenkoers. Won 2 etappes en puntenklassement in Artic Race of Norway dat jaar. 2019 was een topjaar. Winnaar van GP de Denain, DWARS DOOR VLAANDEREN, de Brabantse Pijl & de AMSTEL GOLD RACE. Verder 3 etappes en de eindzege Ronde van Groot-Brittannië. Hij ontving de Gerrit Schulte Trofee als Wielrenner van het Jaar. Tevens Sportman van het Jaar. In 2020 won hij een etappe in TIRRENO-ADRIATICO. Zegevierde na zinderende eindsprint in RONDE VAN VLAANDEREN, won BINCK BANK TOUR en werd op magistrale wijze Nederlands Kampioen op de weg in Hoogerheide. De geboorteplaats van vader Adrie. Wederom winnaar Gerrit Schulte Trofee. Ook in 2021 was hij zeer succesvol. Prachtzege in STRADE BIANCHE, eindklassement tijdens RONDE VAN VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN, 2 etappes in TIRRENO-ADRIATICO. In de Tour de France 2021 won hij 1 etappe en reed 6 dagen lang in De Gele Trui. Vader Adrie kwam in zijn lange loopbaan tot 1 Gele Trui & Opa Poulidor droeg (helaas) nooit dat kleinood. Ambities van Mathieu liggen vooral bij klassiekers en andere 1-dagskoersen. Zijn palmares in de klassiekers is al redelijk groot. Maar deze erelijst kan -mits zijn rugproblemen echt voorbij zijn- flink worden uitgebreid. Hij woont samen met zijn vriendin Roxanne Bertels in een uiterst luxueuze villa gesitueerd in de provincie Antwerpen. 

Diversen; de overdekte wielerbaan van Alkmaar wordt momenteel gebruikt als 1 van de vele opvangcentra voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat betekent dat de wielrenners voor trainingen moeten uitwijken naar andere wielerbanen. Tot zover aflevering 259 van....