Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

KV Station bij gemaal De Pals

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - In de gemeenteraad van Bergen op Zoom is donderdagavond de beslissing gevallen over de locatie die wordt voorgedragen voor een groot hoogspanningsstation. Voor het 380 kv station van TenneT is het gebied bij gemaal De Pals in Lepelstraat aangewezen.  

27 van de 32 raadsleden stemden voor de gewijzigde plannen van wethouder Jacobs. Alleen Lijst Linssen en SAMEN0164 waren tegen.

De raad stelde nog wel een aantal aanvullende eisen aan TenneT voor het station en de werkzaamheden daarvoor. Zo wil de raad dat zoveel mogelijk kabels, ondergronds aangelegd moeten worden en moet het station maximaal geïsoleerd worden, om geluidsoverlast in de omgeving te voorkomen.

De Noorderkreekweg moet door TenneT worden aangepast en er komt een tijdelijke afslag aan de Eendrachtsweg. Zo wordt het bouwverkeer uit het dorp geweerd.

Daarnaast moet de gemeente toezien, dat het KV station landschappelijk wordt ingepast. Ook deze aanpassingen worden door B en W overgenomen.

Het besluit komt feitelijk veel later dan gepland. De bewoners van de buurtschappen Kijkuit, Waterkant en De Kladde bleken door TenneT niet te zijn betrokken bij de inspraak. Zij organiseerden een petitie tegen de komst van het station in de Glymespolder en onder druk van de gemeente moest TenneT de bewoners er alsnog bij betrekken.

Dat heeft in ieder geval ertoe geleid dat het oorspronkelijke collegevoorstel, de Glymespolder, werd ingetrokken. Met het besluit dat het KV station nu op De Pals kan komen, komt er vlak voor de verkiezingen een einde aan een verhitte discussie onder raadsleden en de bewoners. Het is aan de nieuwe gemeenteraad en college van B en W om de vergunningsaanvragen van TenneT te behandelen.

Vanuit Lepelstraat-Kladde had de ‘actiegroep’ vanuit bewoners een originele video gemaakt van ‘ons Dorp’. Wethouders en raadsleden hadden donderdagochtend de ‘ludieke’ boodschap ontvangen. Het was een laatste poging van de actiegroep om de komst van het hoogspanningsstation in de Glymespolder te keren. 

Een hoogspanningsstation op deze plek? "Polderlandschap van onschatbare waarde" en "met grote cultuurhistorische waarde" vonden omwonenden en zij kregen gelijk.