Ella Hugens neemt afscheid van de gemeente Woensdrecht.
Ella Hugens neemt afscheid van de gemeente Woensdrecht. Foto: Dennis van Loenhout

Afscheid ‘gemeentegezicht’

Algemeen

HOOGERHEIDE – Vijfentwintig jaar lang was ze het gezicht en de stem van het bestuurssecretariaat van de gemeente Woensdrecht en nu neemt ze afscheid. En hoewel Ella Hugens haar werkplek in het gemeentehuis bewust en met plezier achter zich laat, voelt ze toch een klein beetje pijn in haar hart: “Na zoveel jaar heb je toch een band met iedereen.”

Dertig jaar lang was Ella Hugens (62) in gemeentelijke dienst. Dat begon in juni 1992 bij de gemeente Ossendrecht, waar ze werd aangenomen op de afdeling financiën. Daar beleefde ze een paar mooie jaren, tot de gemeente Ossendrecht bij de gemeentelijke herindeling van 1997 opging in de huidige gemeente Woensdrecht. Daar kwam Ella terecht op het bestuurssecretariaat, waar ze de afgelopen 14 jaar met haar collega Mariëlle van Loon zorgde dat alles voor het college goed geregeld was. “We hebben met z’n tweeën de tent gerund”, zegt Ella.  “In die tijd hebben Mariëlle en ik ontzettend veel lol gehad. We waren betrokken en flexibel, en zorgden gewoon dat alles goed geregeld was. Ook als er in het weekend een appje van de burgemeester kwam stonden we klaar. Dat ontzorgen zit me in het bloed, dat doe ik gewoon graag. Dat heb ik over voor de gemeente.”

Die gemeente verliest in Ella een gewaardeerde kracht. Het aantal collega’s dat afscheid kwam nemen op haar laatste werkdag was zelfs voor een ervaren kracht als Ella een beetje overweldigend. Het meest overweldigend was nog wel de wijze waarop burgemeester Steven Adriaansen haar via een videoverbinding toesprak. “De burgemeester zat in quarantaine”, zei Ella, “en het stak hem dat hij niet bij mijn afscheid kon zijn. Dat is typisch Steven, zo’n fijne vent. Hij heeft enorm mooi gesproken, heel lief.” De woorden van de burgemeester tekenen de wijze waarop Ella met haar collega’s en het college van B en W samenwerkte en hoe die samenwerking werd gewaardeerd: zonder Ella Hugens is de gemeente niet meer helemaal hetzelfde.

“Ik stop bewust met werken, dat besluit heb ik vorig jaar al genomen omdat ik het heerlijk vind om van mijn vrije tijd te kunnen genieten. Maar na de feestdagen kwam mijn laatste werkdag wel ineens heel snel dichterbij. Ik werk hier al zo lang, ik heb een enorm goede band met iedereen. Hoe bewust mijn afscheid ook is, ik heb wel heel fijn samengewerkt met al mijn collega’s. Dat zal ik nooit vergeten.” Die collega’s hoeven zich trouwens geen zorgen om Ella te maken, ze valt zeker niet in een gat nu ze stopt met werken. Ze wil gaan genieten van haar vier kleinkinderen, en met haar echtgenoot neemt ze binnenkort de sleutel in ontvangst van hun nieuwe woning in project Noordrand in Ossendrecht. “We hebben dus genoeg te doen!” lacht Ella, “ik zal heus nog vaak aan mijn collega’s denken, en ik hoop dat Mariëlle een fantastische nieuwe collega krijgt, maar ik ga ook vooral genieten van mijn vrije tijd!”