Wethouder Jeffrey van Agtmaal.
Wethouder Jeffrey van Agtmaal. Foto: Bep Tielemans

Duurzaamheid en nuchterheid goed samen

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – De roep om verduurzaming klinkt in de hele wereld steeds luider. De gemeente Woensdrecht is daarop geen uitzondering. Wethouder Jeffrey van Agtmaal, die milieu en duurzaamheid in portefeuille heeft, benadert het onderwerp graag nuchter: “Duurzaamheid begint met kleine stapjes.”

“Het belangrijkste aspect van verduurzaming is de massa. Als je die meekrijgt kun je echt effect sorteren”, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal. Dus terwijl de gemeente Woensdrecht drukdoende is haar eigen bedrijfsvoering en vastgoed te verduurzamen richt de wethouder zijn pijlen op de inwoners van de gemeente. “Ik weet dat veel mensen bij ‘duurzaamheid’ meteen denken aan zonnepanelen, gasloze woningen of andere peperdure maatregelen”, zegt hij, “maar ik wil juist onder de aandacht brengen dat je met kleine ingrepen soms al een flinke besparing kan boeken. Juist nu de energieprijzen de pan uit stijgen kan dat interessant zijn. En veel kleine stapjes samen maken ook een grote stap.”

“Met kleine ingrepen kan je soms al een flinke besparing boeken”

Onder de radiator op het kantoor van Van Agtmaal draait een ventilator. Het is precies de soort simpele maatregel die Van Agtmaal onder de aandacht wil brengen, omdat het effect direct merkbaar is. “Je merkt meteen dat het sneller warm wordt, en als het sneller warm wordt bespaar je energie. Ik heb bovendien een tochtstrip onder mijn deur laten plaatsen, daardoor blijft de warmte ook veel beter binnen. Twee kleine, simpele ingrepen geven meteen een groot effect. En juist die simpele dingen zou je over het hoofd kunnen zien”, zegt hij. “Veel woningen in de gemeente Woensdrecht zijn wat ouder, en dus nog niet voorzien van dubbel glas of goede isolatie. Juist voor die woningen kan een tochtstrip of ventilator onder de radiator een behoorlijk effect hebben, dat op termijn ook zichtbaar is op de energierekening. Dan wordt het pas echt leuk, want natuurlijk is de portemonnee voor veel mensen de grootste stimulans. Juist die groep moet weten dat verduurzaming ook heel laagdrempelig kan zijn. Ik roep dan ook iedereen op om gebruik te maken van de energiecadeaubon ter waarde van 60,00 euro die we nu samen met het Regionaal Energieloket verstrekken. Hiermee kun je een aantal kleine energiebesparende maatregelen aanschaffen en direct aan de slag gaan met energie besparen.”

Energieneutraal

Ondertussen spant Van Agtmaal zich met de gemeente Woensdrecht in om ook het gemeentelijke vastgoed en de bedrijfsprocessen te verduurzamen. “De vleugel van het gemeentehuis waarin mijn kantoor zit draait volledig op zonnepanelen en warmtepompen. Er wordt hard gewerkt om het hele gemeentehuis energieneutraal te krijgen. Dat geldt ook voor het gebouw van de gemeentelijke buitendienst aan de Doelstraat en de MFC’s in de dorpskernen. Enkele jaren terug hebben we flink geïnvesteerd in energiezuinige verlichting langs de fietspaden. Nu beginnen we te zien dat we die investering nog sneller terugverdienen dan we verwachtten. Het is heel mooi om te zien dat ook allerlei verenigingen zien dat investeren in verduurzaming een grote besparing kan opleveren. Onlangs nog heeft bijvoorbeeld WVV ’67 zonnepanelen laten aanleggen op haar clubhuis. Zelf heb ik ook zonnepanelen bij mijn woning, en ook daar zie ik dat ik ze sneller ga terugverdienen dan me werd verteld. Ja, zonnepanelen zijn duur, en het staat iedereen vrij om ze niet te laten aanleggen. Maar het is mooi om te weten dat een simpele tochtstrip de eerste stap kan zijn naar een besparing op je energierekening, waardoor zonnepanelen ineens niet meer zo’n grote investering zijn. De besparing blijft, en de milieuwinst ook. Als je het nuchter bekijkt kan verduurzamen dus echt een win-winsituatie zijn.”

“Nu beginnen we te zien dat we die investering nog sneller terugverdienen dan we verwachtten”

Wethouder Jeffrey van Agtmaal toont dat verduurzaming soms in simpele dingen zit.