Sierkers in bloei op Landgoed De Hertgang.
Sierkers in bloei op Landgoed De Hertgang.

Landgoed De Hertgang in januari

Algemeen

Beweging nodig?

HALSTEREN - Als u na de feestdagen en de al dan niet overvloedige maaltijden wat beweging nodig hebt, ga dan eens wandelen op De Hertgang. Dit aan de rand van Halsteren gelegen landgoed heeft in ieder jaargetijde wat bijzonders te bieden. U ziet nu dingen die in de zomer door het gebladerte niet te zien zijn: de bast van bomen bijvoorbeeld of de grillige vorm van stammen.

In bloei

Deze maand staat de vleesbes (Sarcococca hookeriana humilis) in bloei. Met kleine bloempjes weliswaar, maar wat een heerlijke reuk verspreiden ze! En dat geldt ook voor het meloenboompje (Chimonanthus praecox) die ook nog steeds heerlijk geurt.

Een plant die we kennen als kamerplant, is de vingerplant (Fatsia japonica), een groenblijvende plant uit de klimopfamilie (Araliaceae). Maar deze plant kan ook heel goed in de volle grond staan op een beschutte plek. En als hij het daar naar z’n zin heeft beloond hij dat door in deze periode te bloeien met kleine witte bloemetjes, in bolletjesvorm. Na de bloei komen er zwarte bessen tevoorschijn. De bladeren lijken een beetje op handen met vingers, vandaar de Nederlandse naam. ‘Fatsia’ is een benadering van het Japanse woord voor ‘acht’, wat verwijst naar de acht blad-lobben; ‘japonica’ verwijst naar het land van herkomst: Japan.

Ook de winterbloeiende sierkers (Prunus subhirtella ‘Autumnalis’) bloeit volop met heel veel kleine lichtroze, bijna witte bloempjes. Al vanaf de zestiende eeuw wordt deze boom aangeplant in Japanse tuinen. Via de VS kwam de boom rond 1894 naar Europa. Het woord prunus geldt voor de grote familie van de kersen en pruimen en betekent steenvrucht. Subhirtella duidt op de ruwe onderzijde van de bladeren.

Er valt op De Hertgang nog een winterbloeier te bewonderen: de toverhazelaar (hamamelis intermedia ‘Jelena’). Deze struik fleurt het seizoen op met trosjes licht geurende, bruinoranje ‘draadjes’ op de kale takken. ‘Jelena’ werd in de jaren ‘50 door plantenveredelaar Robert de Belder genoemd naar zijn vrouw. Samen met haar echtgenoot en zwager Georges de Belder staat zij bekend als de stichtster en oprichtster van het Arboretum in Kalmthout.

Openstelling
Het landgoed is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. Betalen (€ 4,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis) kan bij het Bezoekerscentrum met uw smartphone (QR-code). Daar kunt u ook de folder pakken en de route volgen die op de plattegrond is aangegeven. Contant betalen of pinnen is ook mogelijk. Op zondagen kan er tussen 11.00 en 16.00 uur koffie of thee bij het bezoekerscentrum afgehaald worden. U vindt De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Voor meer informatie over het landgoed: kijk op www.dehertgang.nl.

Toverhazelaar in bloei op Landgoed De Hertgang.
Vingerplant in bloei op Landgoed De Hertgang.