Jan van Elzakker en Louis Minnebach.
Jan van Elzakker en Louis Minnebach. Foto: Cate Brugman

Woensdrechtse Waarderingsprijs uitgereikt

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Bart van der Veen en Jim Raaijmakers, Jan van Elzakker en Louis Minnebach en Eugène Jansen hebben woensdag 22 december de Woensdrecht Waarderingsprijs 2021 ontvangen als beloning voor hun inzet voor behoud van cultuurhistorische waarden.

 

Evenals in 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders na overleg met de gemeenteraad van Woensdrecht besloten om voor 2021 geen promotieprijs uit te reiken, maar de Woensdrecht Waarderingsprijs. De commissie van deze waarderingsprijs bestaande uit de burgemeester, twee raadsleden en een burger waren van mening dat er meerdere winnaars in aanmerking kwamen voor de waarderingsprijs.

Bart van der Veen en Jim Raaijmakers 

Deze twee Woensdrechtenaren hebben een documentaire gemaakt ‘’Ooggetuigen van de Slag om Woensdrecht’’. Een hele indrukwekkende documentaire, welke heel veel belangstelling heeft verkregen binnen en buiten de gemeentegrenzen (meer dan 5.000 kijkers). Dit is een stukje geschiedenisbehoud voor het nageslacht. 

Jan van Elzakker en Louis Minnebach 

Beide heren hebben na hun boek Het verdriet van Woensdrecht dit jaar hun tweede boek uitgebracht genaamd: Onze jongens in Indië 1945-1950. Twee heel indrukwekkende boeken, van grote waarden voor de geschiedkundige beschrijving van Woensdrecht in oorlogstijd. Past ook net als de film helemaal bij het in leven houden van de Woensdrechtse oorlogstijd voor het nageslacht. 

Eugène Jansen 

Eugene bracht in november zijn zesde geschiedkundige boek uit. Dit gaat onder andere over het levensverhaal van Amalia, een meisje dat voor een dubbeltje geboren werd en uiteindelijk het geluk in de liefde vond en in rijkdom kon leven. Maar ook 500 jaar Hoeve de Vos op Calfven en een watermolen in de Noordpolder komen in het boek voor. Twintig jaar geleden bracht Eugène Jansen zijn eerste boek uit, het beschrijven van de Woensdrechtse polders is zijn lievelingsthema. Naast zijn passie voor het schrijven van boeken is hij een deskundige vrijwilliger, archeoloog binnen Heemkundekring Het Zuidkwartier. 

De jurycommissie van de Woensdrechtse prijs, alsmede het college van burgemeester en wethouders waren unaniem van oordeel dat al deze heren meer dan recht hebben op de bijzondere prijs voor het jaar 2021.

Afbeelding
Eugène Jansen.
Bart van der Veen en Jim Raaijmakers.