Afbeelding

‘Hoogspanningsstation op hoek Glymeseweg’

Algemeen

HALSTEREN - LEPELSTRAAT - Het nieuwe hoogspanningsstation kan het beste worden gebouwd aan de noordzijde van de Auvergnepolder, bij het oorlogsmonument en gemaal De Pals. Dat vindt in elk geval het Bergse college, maar nu is de gemeenteraad nog aan zet. Die neemt het definitieve besluit in februari.

Het stuk land op de hoek van de Rubeerdijk en de Glymeseweg, pal naast het oorlogsmonument en op een steenworp van gemaal De Pals was één van de zes mogelijke locaties voor het nieuwe 380kV-hoogspanningsstation dat hard nodig is om het elektriciteitsnet in de regio én op Schouwen-Duivenland te versterken. Het Bergse college acht die locatie van alle zes de meest geschikte. 

Impact

Om die voorkeurslocatie te bepalen keek het college naar verschillende factoren, met het algemeen belang als leidraad. De locatie bij de Glymeseweg – BOZ1 – is de meest geschikte omdat die zich het verste van bebouwing bevindt, waardoor de overlast van geluid en elektromagnetische velden, en de effecten op het uitzicht van bewoners zo klein mogelijk blijven. 

Ook de impact op de natuur is op deze locatie het minst groot. Bovendien is de locatie goed bereikbaar voor toekomstige aansluitingen en is er voldoende ruimte om het station in te passen. Ook belangrijk is dat die locatie zich - als de meest noordelijke - het dichtste bij het nog te bouwen hoogspanningsstation op Schouwen-Duiveland bevindt. De afstand tussen de twee stations mag niet meer dan 30 kilometer zijn. “We beseffen natuurlijk dat een hoogspanningsstation op deze locatie ook impact gaat hebben op de mensen die in de omgeving wonen”, zegt wethouder Barry Jacobs, “maar van de zes locaties die op tafel lagen is deze locatie de beste die we kunnen kiezen met het algemeen belang in gedachten.”

Capaciteit

In februari neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Daarna is het aan TenneT om de precieze inpassing van het station op die locatie vorm te geven. Wethouder Jacobs benadrukt dat de gemeente TenneT gevraagd heeft om extra aandacht te schenken aan de inpassing van het station, omdat er zo mogelijk nog enkele mastposities bespaard kunnen worden. “Maar”, zegt de wethouder, “dat het station er komt is belangrijk. Onze inwoners hebben hier belang bij, nu de verduurzaming doorgaat en steeds meer mensen elektrisch rijden en zonnepanelen hebben. De extra capaciteit op het elektriciteitsnet is hard nodig.”

Afbeelding